10 juni 2018

Saumur 2018: Wilhelmus voor Bram Chardon en Stan van Eijk

Voor de menners stonden er dit weekend in het Franse Saumur en Duitse Lähden belangrijke wedstrijden op het programma. Met een magistrale overwinning in Saumur onderstreepte Bram Chardon zijn kwaliteiten. Bij de tweespannen greep Stan van Eijk hier de winst.

Bram Chardon
Foto: Pixelvisuel

Chardon junior ging al in de dressuur direct goed van start en groeide verder in de wedstrijd. Met overwinningen in de marathon en vaardigheid was er geen twijfel wie de beste was dit weekend. Hij liet verschillende toppers achter zich waaronder de Amerikaan Chester Weber. Voor collega teamlid Koos de Ronde was er pech dit weekend. Twee van zijn paarden kregen koorts en hij moest na de dressuur de strijd staken. Daardoor was Nederland ook uit de strijd in het landenklassement.

“Mijn eerste overwinning in een CAIO wedstrijd”, laat Bram trots weten. “In de dressuur ging het al zoals ik had gehoopt. Het was een degelijke foutloze proef, het kan nog wat spectaculairder, maar voor nu goed. In de marathon ben ik niet te gek van start gegaan. Saumur is echt een hele zware wedstrijd en je weet dat je aan het einde nog iets over moet hebben. Op een gegeven moment kreeg ik een seintje dat ik wat op moest schalen en dat lukte super. Na de marathon had ik een minimale voorsprong op Chester Weber, maar hij kreeg voor mij al strafpunten in de vaardigheid. Daardoor had ik wat speling, maar voor je gevoel wil je natuurlijk gewoon foutloos rijden en dat is gelukt. Echt een super generale voor Aken dit. Samen met mijn vader en Koos de Ronde zit ik daar in het team.” Naast winst in deze prestigieuze wedstrijd levert deze topprestatie ook de nodige bonuspunten op voor het klassement dat gedurende het outdoorseizoen wordt opgemaakt voor de Indoor Wereldbeker.
Stan van Eijk deed het ook meer dan uitstekend door bij de tweespannen de overwinning te grijpen. Stan werd vierde in de dressuur en nam na de tweede plaats in de marathon de leiding over in het klassement. Nadat zijn naaste concurrent Franck Grimonprez hem in de vaardigheid wat meer ruimte gaf door er twee balletjes af te tikken, reed Stan een fantastisch mooie foutloze vaardigheidsproef en sleepte hiermee de overwinning in de wacht.


Stan van Eijk
Foto: Marie de Ronde-Oudemans

Canadese overwinning met Nederlands tintje

Een prachtige overwinning werd neergezet door de in Nederland woonachtige Canadese Kelly Houtappels-Bruder. Kelly reed haar 10-jarige Oldenburger ruin Flip naar de derde plaats in de dressuur: “Ik heb bewust defensief gereden om geen grote fouten te maken en dat lukte goed. De marathon was door de vele regen erg zwaar geworden. Tijdens de marathon was het droog, maar heel benauwd weer. Gelukkig gaf Flip hier niks om en was hij heel fijn te rijden.” Voorafgaand aan de vaardigheid stond de gedreven menster tweede in het klassement, op minimaal verschil (0,30 punten) met Marion Vignaud, die met twee paarden aan de start kwam. In de afsluitende vaardigheidsproef startte Kelly hierdoor als laatste en legde het parcours foutloos binnen de toegestane tijd af, wat haar voor het tweede opeenvolgende jaar in Saumur de eerste prijs opleverde: “Saumur is gewoon een hele mooie wedstrijd met een fijne, rustige sfeer. De parcoursbouw was totaal anders dan in Kronenberg en ik kon Flip lekker laten lopen. Mijn volgende wedstrijd is Chablis en zo bouwen we het rustig aan op richting het WK in Kronenberg eind augustus,” aldus een heel tevreden Kelly.

Klik hier voor alle uitslagen en foto’s.

Bron: KNHS/Hoefnet


Kelly Houtappels-Bruder
Foto: Marie de Ronde-Oudemans