3 juli 2010

De nieuwe MenSport, uitgave 2010, nummer 5 is uit

Met onder andere de volgende onderwerpen:
De Arabisch Volbloed
Bij de eerste kennismaking met een Arabische Volbloed trekt er een siddering door het lijf van elke paardenliefhebber. De Arabier is dan ook niet zomaar een paard. Het is de vleesgeworden elegantie. Onder dat bedrieglijk tere uiterlijk schuilt echter een krachtige paardenpersoonlijkheid die tot veel meer in staat is dan alleen maar showen. Portret van de Arabier: een raspaardje dat ook in het gareel zijn mannetje staat. Margriet Markerink maakte een portret van deze aangespannen showbink bij uitstek.
 



De rubriek voor de beginnende menner gaat deze keer over:
Ik ga op wedstrijd en ik neem mee…

Wanneer je voor de eerste keer op wedstrijd gaat, loopt je hoofd om. Er zijn zoveel dingen waaraan je moet denken. Of alle spulletjes netjes schoon zijn, je paard of pony keurig is getoiletteerd, het transport goed is geregeld. Daarnaast moet je bedenken wat je allemaal mee moet nemen. Om u een handje te helpen hebben we hieronder een checklist opgenomen, waarop de meest belangrijke zaken staan vermeld. Het handigste is om na afloop van de wedstrijd op de terugweg eens te bedenken wat je nìet bij je had en dat item meteen aan de lijst toe te voegen; dan ga je een volgende maal nog completer op pad!

De volgende MenSport ligt op 19 augustus in de winkel.
 

Stel je voor dat je paard last heeft van zijn rug. Eerst wordt er een diagnose gesteld via röntgenfoto’s of een scan van de beenderen, vervolgens wordt rust voorgeschreven en een kuur van ontstekingsremmende geneesmiddelen, waarvan is bewezen dat ze het type pijn dat dit paard voelt, verminderen. Of hij kan behandeld worden via een ‘alternatieve therapie’, zoals acupunctuur, chiropractie of massage. Maar kun je het paard ook behandelen door beide manieren van therapie? Vertaling en bewerking: Madeleine Calkoen.
 

Stel, je rijdt met je aanspanning door het Amsterdamse Bos. Op het fietspad, omdat je met de aanspanning niet welkom bent op de ruiterpaden en je jezelf als ‘langzaam verkeer’ niet veilig voelt op een 80km weg. Officieel is ook het rijden op een fietspad niet toegestaan, maar in de praktijk wordt het meestal wel gedoogd omdat dat de verkeersveiligheid ten goede komt. Toch kan het gebeuren dat je dan, ondanks alle goede bedoelingen, toch een bekeuring krijgt. Moet je dan toch maar met je aanspanning de drukke rijbaan op? Meike Merks sprak met Monique Blom (43) uit De Kwakel, die een bekeuring kreeg omdat ze met haar tweespan Haflingers koos voor het fietspad in het Amsterdamse Bos.
 

De Emster rijtuigdag kenmerkte zich door prachtig menweer, veel publiek en een opvallend groot aantal fraaie boerenaanspanningen en kwalitatief goede rijtuigen. Een van de blikvangers was een Zeeuws-Vlaamse sjees, die door Harry Mulder uit Enschede in tandem werd uitgebracht. Deze sjees, die van oudsher in enkelspan werd gereden, is veel meer dan zomaar een charmant rijtuig, weet Frits van Solt. Het betreft een tweewieler waar een verhaal achter zit. Leest en geniet u mee.
 

De samengestelde menwedstrijd in Hellendoorn werd dit keer niet alleen georganiseerd voor de klasse 1, 2, 3 rijders, hij fungeerde ook als observatiewedstrijd voor de menners met een lichamelijke beperking. Met het WK in Breda in het verschiet ( 2 t/m 5 september) moest bondscoach Henk van Amerongen richting KNHS een voorstel doen voor de invulling van het A- en B-kader. Onder de deelnemende menners een aantal vertrouwde gezichten, maar waren ook een aantal nieuwe sterren aan het men firmament.
 

Paardgetrokken reddingsboten, met aan boord noeste mannen die met gevaar voor eigen leven de zee op roeiden om drenkelingen uit het water te halen, spreken enorm tot de verbeelding. Zo gaan op Terschelling nog immer de verhalen rond van spectaculaire reddingsacties, waarbij niet zelden dappere Eilanders het leven lieten. Onlangs werd Neerlands oudste, volledig gerestaureerde houten roeireddingsboot ‘Secretaris Schumacher’, getrokken door twaalf Friezen bij Paal 8 het Noordzeestrand opgereden om een stukje nautische en hippische geschiedenis op Terschelling weer tijdelijk tot leven te brengen. Meike Merks was erbij voor MenSport.
 

Mennen met een handicap. Door wereldkampioen Jacques Poppen is aangetoond dat je met een dwarslaesie en doorzettingsvermogen in de mensport prima uit de voeten kunt en zelfs de wereldtop kan bereiken. Maar de sport leent zich ook uitstekend voor mensen met een andere handicap, zo bewijst Tijl van Bijsterveldt, die doof en bovendien geboren zonder spraak geboren is en sinds enige jaren menles heeft van ponytweespanrijder Wolter van der Veen. Les met oogcontact en heel veel gebaren. En het bezoek van MenSport? Gebarentolk Wolter en zijn vrouw Thea helpen en waar nodig bood pen en papier uitkomst. Tekst & foto’s: Marie de Ronde-Oudemans.