14 augustus 2010

De nieuwe MenSport, uitgave 2010, nummer 6 is uit

In het zuiden van Groot-Brittannië ligt de bakermat van de huidige New Forest Pony. Ze zijn er nog steeds, in het wild. Nou ja, wild? De brutaalste exemplaren lopen tussen de auto’s van bezoekers door en bedelen om lekkere hapjes. Marjet Bosma vergeleek de ruwe bolsters in het New Forest Park met de New Forest-pony’s die in de hippische sport en recreatie furore maken en concludeerde dat de fokkerij het beste uit de blanke pit naar boven heeft gehaald. Met behoud van het goedaardige karakter, want dat is het fundament waarop de New Forest-stamboeken wereldwijd steunen.


Om kinderen op een leuke, verantwoorde en betaalbare manier te laten kennismaken met het rijden van wedstrijden, heeft de Koninklijke Nederlandse Hippische Sportfederatie (KNHS) de Bixie-rubrieken in het leven geroepen. Zelfs kids die nog niet zelfstandig kunnen rijden of mennen zijn daar van harte welkom. Zij kunnen meedoen aan de begeleidingsproef, waarbij de pony wordt vastgehouden en ze zelf nog niet hoeven te sturen of het tempo hoeven te bepalen. Als dat niet laagdrempelig is!

De volgende MenSport ligt op 23 september in de winkel.
 

250 jaar lang was de trekschuit tussen Delft en Leiden het voornaamste vervoersmiddel tussen deze twee steden. 2010 is uitgeroepen is tot themajaar Historische vaarwegen en Waterlinies en dit was voor de Stichting Herstel Trekvaart Leiden-Delft aanleiding om de trekschuitroute tussen Delft en Leiden in ere te herstellen. Het grootste deel vaart de schuit nu op de motor, maar op zondag wordt hij op een deel van het traject door een paard getrokken. Meike Merks liep een dagje mee.
 

Wie bij een producent van paardenvoeding op bezoek gaat, moet ernstig rekening houden met ‘promotiepraat’. Dat een bedrijf haar producten promoot is uiteraard legitiem. Als het om paardenwelzijn gaat kunnen glossy folders tjokvol producten met klinkende namen de paardenhouder echter gestolen worden, men heeft vooral behoefte aan heldere informatie. Wat zet je ze voor, hoeveel en wanneer? Per slot van rekening bepalen wij als paardeneigenaren voor onze paarden wat ze in hun ruif vinden. Maar wat weten we eigenlijk van de voederbehoeften van onze sport- en recreatiepaarden? Tijd voor een goed gesprek over paardenvoeding. Tekst: Margriet Markerink.
 

Het had zo mooi kunnen zijn, prolongatie van het goud van enkelspanrijder Jan van den Broek en een teammedaille voor de grotendeels onervaren WK-equipe van bondscoach Tjeerd Velstra. Het zou anders uitpakken tijdens het WK Enkelspannen 2010 in het Italiaanse Pratoni del Vivaro. Het Nederlandse team strandde op een achtste plek, terwijl Jan van den Broek de beste Nederlandse prestatie neerzette met een elfde plaats. België werd zestiende, terwijl WK-debutant Patrick Buytaert met een 52e plek de beste Belg werd. Marie de Ronde-Oudemans maakte een fotoreportage van het zesde WK voor enkelspannen, voor de tweede maal gehouden in Pratoni nabij de Italiaanse hoofdstad Rome.
 

Het idee was om voor MenSport een interview te maken met Frits Kool, kampioen klasse 3 bij de vierspan paarden. Eenmaal gezeten aan de keukentafel in Huize Kool te Elspeet bleek echter al gauw dat we u als lezer, en de familie Kool daarmee onrecht zouden doen. Immers, de menactiviteiten van Frits zijn zo verweven met die van zijn gezin, dat het veel leuker en logischer is om de hele familie in het zonnetje te zetten. Meike Merks schreef een ouderwets menfamilieverhaal, waarin Frits, Annelies en de zonen Jorian en Marco de hoofdrol spelen!
 

Hoe je een paard ‘aan het bit’ kunt krijgen om tot verzameling te komen is het belangrijkste rijkunstig probleem van de afgelopen eeuwen geweest. Hoe dat lichamelijk bij een paard werkte, zag men pas toen filmopnamen mogelijk waren. Biomechanische onderzoeken naar dit onderwerp werden via filmbeelden en de snijtafel pas in de tweede helft van de 20ste eeuw mogelijk. Het blijkt dat een paard zijn hals omhoog brengt via de halsbasis, waardoor die mooie boog wordt gerealiseerd en de mogelijkheid ontstaat de hals te verlengen, als een ‘telescoop uit te schuiven’.