25 september 2015

Pavo vraag: Hoe kan je de stap van een menpony het beste trainen?

Vorige week kon je via Hoefnet een vraag voor IJsbrand en Bram Chardon insturen en maakte je daarmee kans op een gratis les bij Manege Chardon in Schipluiden. Uit het enorme aantal reacties werd de vraag van Eline Esprit gekozen: Hoe kan je de stap van een menpony het beste trainen?

De stap is een moeilijk onderdeel, vooral kleine pony’s hebben moeite om lengte in de passen te laten zien, waardoor de stap al gauw op dribbelen lijkt.
Om even op het WK in Breda terug te komen: dat bij veel pony’s de stap er niet goed uit kwam, kwam onder andere door de vele regen die er gevallen was. De bodem was daardoor erg zwaar; de pony’s moesten flink trekken en dan maken ze kortere passen.

In de training wordt de stap inderdaad vaak vergeten. Zoals de draf een “inwerkende” gang en de galop een “losmakende” gang is, zo zorgt de stap voor ontspanning. De eerste tien tot vijftien minuten van de training moeten gebruikt worden om warm te stappen met een contact-teugel. Door de pony naar de hand toe te laten stappen krijgt hij een actieve stap en gaat “overstappen”: hij zet zijn achterbeen over de achtergelaten afdruk van het voorbeen heen. Het leidsel moet niet los hangen, dan krijg je een rommelige stap.

Wanneer de pony gaat dribbelen moet je nooit de voet op de rem houden of de pony aan de voorkant vasthouden (“trekken” aan de leidsels). Vasthouden betekent spanning opwekken bij de pony. We werken aan ontspanning bij de pony en deze ontspanning moet bij de menner vandaan komen, door rust te geven met lage stemhulpen en zo min mogelijk teugelhulpen.

Wanneer de pony toch steeds gaat dribbelen bij een contact-teugel, maar wel goed stapt met een losse teugel, dan is het in dit stadium van de training belangrijker om te kiezen voor de stap met losse teugel dan met contact dribbelen. Je kunt dan in een later stadium van de training (na het draven) nog eens proberen het contact te zoeken in de stap.

Bij een pony die niet stapt kun je zware ondergrond beter vermijden en op een lichte ondergrond zoals asfalt gaan rijden, zodat hij de ontspanning beter zal vinden doordat hij nauwelijks hoeft te trekken. Wanneer hij aan de hand wél goed stapt en voor de wagen niet, ligt dat óf aan het te trekken gewicht, óf hij bouwt al spanning op omdat hij voor de wagen staat.
Tijdens een training van bijvoorbeeld 40 minuten, is het belangrijk om van elke 10 minuten er 2 te stappen. Probeer in die tijd de overgang van draf naar stap zeker 10 tot 15 keer te doen. Een pony die slecht stapt in een tweespan of meerspan, train je eerst in het enkelspan, te beginnen op harde ondergrond en daarna pas op zandbodem.

Goed stappen leer je aan door het heel veel te doen, en de manier waarop je het vraagt, waarbij je het niet te zwaar mag maken voor de pony. Als de stap eenmaal goed bevestigd is, kun je deze sterker maken in heuvelachtiger terrein of zwaardere ondergrond.
Pony’s met een onrustig hoofd in de stap hebben een aanleuningsprobleem. Alles wat je bij zulke pony’s doet wekt spanning op. Met de zweep bijdrijven of veel teugelhulpen hebben een averechts effect! Je kunt een keer een korte krachtige ophouding maken, maar daarna meteen ontspannen naar een zachte hand en weer concentreren op de stap. Bij aanleuningsproblemen is de losgelatenheid heel belangrijk: de pony moet veel losgewerkt worden in de lengtebuiging.

Een ander probleem is een onregelmatige stap, waarbij het ene achterbeen een grotere pas zet dan het andere achterbeen. Bij zulke pony’s heb je een ongelijke druk op de leidsels en moet je voorwaarts/neerwaarts naar de hand toewerken om lengtebuiging te bevorderen, zodat de pony links en rechts evenveel leert inbuigen.
De dubbellonge, of bij grotere pony’s onder zadel rijden, kan uitstekend gebruikt worden om een pony “bij elkaar te rijden”, door hem voorwaarts /neerwaarts en nageeflijk te laten stappen.

Eline heeft hiermee een uitnodiging te pakken voor de lesdag bij Manege Chardon met haar eigen aanspanning! De vier voorgaande winnaars en twee wild cards, uitgereikt door Hoefnet en Pavo, nemen eind oktober deel aan de lesdag!