14 juni 2016

Pavo vraag: Hoe kan ik mijn pony’s het beste koelen na een zware wedstrijd?

Vorige week kon je via Hoefnet een vraag voor IJsbrand en Bram Chardon insturen en maakte je daarmee kans op een gratis les bij Manege Chardon in Schipluiden. Uit de reacties werd deze week de vraag van Linda Janssen gekozen: Hoe kan ik mijn pony's het beste koelen na een zware wedstrijd?

Linda heeft hiermee een uitnodiging te pakken voor de lesdag bij Manege Chardon met haar eigen aanspanning!
Volgende maand loopt de actie opnieuw, dus houd Hoefnet in de gaten en stuur je vraag in!

Het gebruik van elektrolyten hebben we in de vorige Pavo-vraag besproken.
Klik hier voor het artikel.
Wanneer je weet dat je een zware wedstrijd of een marathon onder zware omstandigheden tegemoet gaat, kun je het beste al vanaf donderdag voor de wedstrijd beginnen met het geven van elektrolyten volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking.

Koeling

Mijn zussen Jeannette en Lianne rijden eventing (samengestelde wedstrijden onder zadel), waarbij de paarden en pony’s gedurende de hele cross in galop gaan. Omdat deze sport fysiek nog zwaarder is ligt de hartslag dus nog hoger dan bij marathonpaarden en pony’s, die in feite alleen galopperen in de hindernis maar tussen de hindernissen draven. In de eventingsport is effectief koelen dus nog meer van belang en wij koelen onze marathonpaarden en pony’s op dezelfde manier als bij de eventing.

Na de marathon werken we in een vaste volgorde: we doen direct de beenbeschermers af omdat deze belemmerend werken en warmte vasthouden. (Je kunt de singel van het schoftje een gaatje losser doen, maar in principe hoort deze al niet zo strak te zitten als bij rijpaarden waar het zadel natuurlijk wel veel strakker zit).
Om de hartslag omlaag te krijgen koelen we met koud water op de plaatsen waar de aders van de pony aan de oppervlakte van de huid liggen en dus ook goed zichtbaar zijn. Dus: de hals, de binnenkant van de achterbenen en de voorbenen. De buik en rug hebben geen aders aan de oppervlakte liggen, dus om reden van het verlagen van de hartslag heeft koelen op die plaatsen (zo ook het gebruik van een natte handdoek) niet zoveel effect. Heel belangrijk is dat dit koelwater meteen na aanbrengen weer met een zweetmes verwijderd wordt, want het lichaam warmt het water meteen weer op. Dit koelen doen we wel een paar keer achter elkaar.

Wat net zo belangrijk is, is het in beweging houden van de pony’s om verzuring in de benen tegen te gaan. Het opgebouwde melkzuur wordt het snelst afgebroken en afgevoerd door het lichaam door tussen de koelbeurten meteen weer te gaan stappen. Dit herhalen we een aantal keer: we koelen, vegen het water af met het zweetmes en gaan stappen. Weer koelen, koelwater afvoeren, stappen, enzovoorts enzovoorts, totdat er voldoende gekoeld is en de pony’s op adem gekomen zijn. Het beste is om na de wedstrijd binnen 60 tot 90 minuten weer te gaan stappen om verzuring in de benen tegen te gaan. In de eventingsport klimmen de ruiters dan zelfs vaak weer in het zadel en draven ze de paarden rustig uit om het melkzuur kwijt te raken.



Het districtskampioenschap samengesteld mennen in Blaricum werd onder zeer warme omstandigheden verreden, waarbij een kwart van de paarden een pony's op de marathondag niet door de veterinaire keuring kwam. Ik denk dat dit toch wel een uitzonderlijk hoog percentage is. Bij de start van het B-traject hing een digitale thermometer die 36 graden aangaf.

Zelf rijd ik met een tweespan A-welshjes in klasse 2. Na afloop van het hindernistraject ben ik direct gaan koelen door water van voor naar achter over de pony's te laten vloeien, heb de singel losser gedaan en de beenbeschermers afgedaan. Ik leg dan een handdoek over de ruggen en zorg dat die voortdurend nat wordt gehouden. De pony's kwamen prima door de keuring en hadden geen extra rusttijd nodig. De meningen zijn echter verschillend of dit nu de juiste manier van koelen is. IJsbrand en Bram, ik ben erg benieuwd hoe jullie dat aanpakken.

Tevens heb ik een vraag over het gebruik van elektrolyten en / of andere supplementen die ondersteunend kunnen zijn. Is het gebruik van elektrolyten en / of supplementen raadzaam en zo ja wat is dan het juiste tijdstip van toedienen? Eén van de pony's drinkt ook slecht, maar met een scheut appelsap door de emmer water lukt het meestal wel om hem te laten drinken. Andere tips zijn natuurlijk ook welkom!

Ik hoor graag hoe jullie in dit soort omstandigheden te werk gaan en zorgen dat de paarden en pony's fit blijven en goed herstellen.

Conditie

Een ander punt van aandacht dat in alle klasses van de mensport vaak over het hoofd gezien wordt is de conditie. Er wordt door iedereen veel tijd en aandacht besteed aan dressuurtraining, maar vooral bij meerspannen (waar geen galop in de proeven zit) wordt de galoptraining vaak vergeten. Om een goede wedstrijd te kunnen rijden zal er doelgericht, dus dát wat op wedstrijd gevraagd wordt, getraind moeten worden. De galoptraining wordt bij ons regelmatig gedaan; de paarden meestal onder zadel of in enkelspan, en de pony’s in enkelspan. De reden dat we dat in enkelspan doen is omdat galop in tweespan vaak wat onrust met zich meebrengt. Ook in de vaardigheid moet er tegenwoordig vaak gegaloppeerd worden en om doelgericht te kunnen trainen zul je dus af en toe eens een parcours met twintig poortjes moeten opzetten.

Eens per twee weken werken we aan de conditie door ze zesmaal een minuut te laten galopperen voor een lichte wagen, op vlakke bodem en in één tempo. Met deze manier van trainen bouw je conditie op en breek je de pony’s niet af.
Vorig jaar heb ik, met het WK ponymennen in Breda in het vooruitzicht, veel focus gehad op de conditie van de pony’s want het zou een zware marathon worden, waarbij een uiterste inspanning gevraagd zou worden van onze kleine maat pony’s. Ter voorbereiding reed ik eens in de tien dagen een afstand zoals in het A-traject, gevolgd door tien minuten stap en achtereenvolgens zesmaal drie minuten draf, afgewisseld met een minuut galop.