10 september 2015

Pavo vraag: Hoe krijg je een span gelijk in de strengen?

Vorige week kon je via Hoefnet een vraag voor IJsbrand en Bram Chardon insturen en maakte je daarmee kans op een gratis les bij Manege Chardon in Schipluiden. Uit het enorme aantal reacties werd de vraag van Sonja de Jong gekozen: Hoe krijg je een span gelijk in de strengen?

Sonja heeft hiermee een uitnodiging te pakken voor de lesdag bij Manege Chardon met haar eigen aanspanning!
Volgende maand loopt de actie opnieuw, dus houd Hoefnet in de gaten en stuur je vraag in!



Dit probleem is mij bekend: in mijn span is de linkerachterpony ook werkwilliger dan de rechterachterpony.
Om de pony’s zoveel mogelijk gelijk te krijgen, zal de “luie” pony moeten leren trekken. Zijn conditie en kracht zijn minder ontwikkeld en het trainen hiervan kun je het beste in enkelspan doen.

De eerste periode kan zo’n span het best uit elkaar gehaald worden, waarna allebei de pony’s in enkelspan getraind worden. Er vanuit gaande dat het tweespan normaal gesproken een training van ongeveer een uur doet , zal de “luie” pony gedurende een aantal weken ongeveer 3 tot 4 dagen per week een half uur, later oplopend naar ongeveer 45 minuten, moeten leren trekken in enkelspan. Net zo lang tot 45 minuten arbeid geen moeite meer kost.
De “hetere” pony zal ook in enkelspan, maar dan op rust getraind moeten worden. Een “hete” pony heeft de neiging om bij het ontspannen van de hand sneller te gaan lopen. Hij zal moeten leren dat hij moet wachten en “op zijn plek” moet blijven, ook bij een zachte, ontspannen hand. De hand moet zacht en ontspannen kunnen zijn, zonder tempoverhoging van de pony, want bij een altijd dichte, gesloten hand kun je een “hete” pony moeilijk naar de hand toe rijden.

Wanneer de pony’s eenmaal weer in tweespan staan zal de “luie” pony met stem en zweephulpen aangemoedigd moeten worden naar voren te lopen, maar het is erg belangrijk dat de hulpen de “hetere” pony niet storen! Een stemhulp die bedoeld is voor de “luie”, zet ook vaak de “hete” aan tot actie. Het is daarom aan te raden een zweep te gebruiken met een korte slag, zodat de “hetere” pony niet geraakt wordt.

Het helpt ook om een “hete” pony eerst een half uur aan de dubbellonge of in enkelspan te trainen, voordat hij in het tweespan gaat, zodat de eerste frisheid verdwenen is. Belangrijk is dat de "luie" pony vanaf het eerste moment dat hij weer in tweespan staat, voorwaarts is! Het heeft geen zin om de “luie” pony eerst een half uurtje mee te laten lopen zonder te trekken en hem daarna te vragen mee te werken.

Als laatste is het belangrijk om na te gaan of het voer van de “hete” pony voldoende magnesium bevat. Magnesium helpt om stress en spanning te laten afvloeien en is tevens voor soepele spieren. Naast een basisbrok zou er dus eventueel een magnesiumsupplement gegeven kunnen worden.

In het voer van de “luie” pony moet het energiegehalte hoog genoeg zijn. In bijvoorbeeld Pavo Sportsfit zitten veel eiwitten die belangrijk zijn bij het opbouwen van conditie en kracht. Ook een bloedonderzoek of mestonderzoek kan helpen om eventuele tekorten te vinden.