24 februari 2015

Reglementswijzigingen mennen per 1 april 2015

Het wedstrijdreglement mennen van de KNHS is herschreven, de wijzigingen gaan in per 1 april 2015. Hierbij de belangrijkste wijzigingen op een rijtje:

Verder is besloten dat het een organisatie van een samengestelde wedstrijd toegestaan is een deelnemer met twee aanspanningen te laten starten.

In het kader van het vergroten van de toegankelijkheid van de sport en laagdrempelige instroom is besloten dat de minimumleeftijd voor deelnemers met een enkelspan pony of paard met twee jaar verlaagd wordt.

Voortaan mogen deelnemers bij andere deelnemers als groom fungeren zonder de verplichting zelf eerst de marathon gereden te hebben.

Vanaf 1 april wordt de vaardigheidsproef uitgebreid met de meervoudige hindernis 'Wave' (zie bijlage 10 van het Wedstrijdreglement Mennen).

Verder moeten alle deelnemers en grooms tijdens de (mini)marathon een rug- of bodyprotector (EN 13158 of EN 1621) dragen.

Vanaf 1 april moeten alle enkelspannen, tijdens alle wedstrijden, met broek gereden worden.

Vaardigheidsproef
Daarnaast heeft de parcoursbouwer de mogelijk een maximaal twee alternatieve kegelpoorten op te nemen in het parcours welke 5 cm smaller mogen zijn. Bijv. kegelpoort 5 wordt tweemaal in het parcours gezet, eenmaal op de normale spoorbreedte maar dan in een langere lijn naar kegelpoort 6 en eenmaal als doorgang in een kortere lijn naar 6 maar de doorgang is dan 5 cm smaller. Deelnemer kan dan zelf kiezen welke kegelpoort hij rijdt.

Minimarathon
Vanaf 1 april is het rijden van een verkeerde kegelpoort of verkeerde rijrichting niet langer uitsluiting maar 20 strafseconden.



Op deze pagina vind je het reglement voor de discipline mennen. Het boekje is vanaf medio maart te bestellen en kunnen ook tijdens de Algemene Ledenvergaderingen van de mendistricten worden aangeschaft. Het disciplinereglement moet altijd in samenhang worden gelezen en toegepast met het algemeen wedstrijdreglement. Als het disciplinereglement afwijkt van het algemeen wedstrijdreglement, dan gaat het disciplinereglement voor. Bieden de reglementen helemaal geen uitkomst? Dan moet worden gehandeld in de geest van de sport, waarbij fairplay en welzijn van mens en dier altijd voorop moeten staan.

Bron: KNHS