20 februari 2016

Acute longbloeding oorzaak dood paard Olin

Afgelopen november overleed Filur, één van de vierspanpaarden van de Zweedse menner Axel Olin, aan de finish van de wereldbeker warming-up in Stockholm. Vandaag is de doodsoorzaak bekend gemaakt; het paard stierf aan de gevolgen van een acute longbloeding.

De 23-jarige Zweedse warmbloed Filur zakte na het passeren van de finishlijn plotseling in elkaar. In een eerste persverklaring van de organisatie meldde FEI-dierenarts Alex Wallman dat het paard vermoedelijk door een gescheurde aorta is overleden.

Vandaag werd de uiteindelijke doodsoorzaak bekend gemaakt. Filur stierf aan een acute longbloeding. “Door fysieke inspanning kunnen de bloedvaten naar de longen scheuren. Dit paard was goed opgeleid en ervaren. Een dergelijke wedstrijd zou geen fysieke problemen voor zo’n paard moeten opleveren. Het rapport toont aan dat er sprake was van een acute longbloeding”, aldus Wallman. “Doordat de bloeddruk zakt, verliest het paard snel het bewustzijn. We kunnen daarom ook concluderen dat het paard absoluut niet geleden heeft”.

Bron: Horses.nl/Tidningen Ridsport