13 juli 2020

Ad Aarts: “Goed dat iedereen weer aan de gang is”

Afgelopen weekend vormden de terreinen van Grandorse in Kronenberg het toneel van het eerste observatiemoment voor de enkelspanrijders die zich voorbereiden op hun mogelijke deelname aan het WK in Pau eind oktober. In totaal presenteerden dertien enkelspanrijders zich met vijftien paarden aan bondscoach Ad Aarts, die terugkijkt op een zeer positief weekend.

Iedereen staat weer op scherp

“We hadden dit moment al een aantal maanden geleden gepland. Het is heel goed te zien dat iedereen weer aan de gang is na de lastige eerste coronatijd waarin veel onzeker was. Iedereen staat nu weer op scherp,” vertelt Ad Aarts.
Op zaterdag reden de menners hun dressuurproef op het dressuurterrein, dat er bij lag als een biljartlaken. ’s Middags stond er een vaardigheidsproef op het programma waarbij de menners weinig last ondervonden van de springwedstrijd, die op het naastgelegen terrein werd gehouden: “Het zorgde juist voor wat ambiance,” vertelt Aarts. “De proeven die werden gereden, pasten bij de coronatijd. Ik zag proeven die je normaal in april ziet, hier en daar ontbrak de scherpte en sommige paarden hadden last van wat spanning. Het vaardigheidsparcours was niet te zwaar en ook de toegestane tijd was niet te krap. Het was goed om een beeld te krijgen van waar iedereen staat.”

Wedstrijden en trainingen zijn nodig

Ook in de marathon met zes hindernissen die op zondag werd verreden, kon Aarts zich een prima beeld vormen van de stand van zaken: “Het is duidelijk dat iedereen wedstrijden en trainingen nodig heeft om goed in het wedstrijdritme te komen en zo optimaal voorbereid naar het WK te gaan. Het was een zeer positief weekend en alle menners hebben het nodige huiswerk gekregen.”

Afgelopen weekend was het eerste officiële observatiemoment, het tweede moment is het NK in Maasdijk van 17-20 september. Maar ook andere wedstrijden/trainingen worden meegenomen om een beeld te krijgen. Daarbij past Exloo (13-16 augustus) ook mooi in de opbouw richting het NK in Maasdijk.

WK enkelspannen Pau 21-25 oktober

Zoals het er nu naar uitziet, mogen er drie deelnemers per land starten op het WK in Pau.
De dressuur wordt verreden op woensdag 21 oktober en donderdag 22 oktober. De marathon staat gepland op vrijdag 23 oktober, waarna de menners en hun paarden op zaterdag 24 oktober een rustdag krijgen in verband met de cross van de internationale eventingwedstrijd. Op zondag 25 oktober komt iedereen weer in actie tijdens de afsluitende vaardigheidsproef.

Klik hier voor de uitslagen van het observatiemoment in Kronenberg.Foto: Krisztina Horváth

Auteursrechten voorbehouden. Overname zonder bronvermelding en toestemming via info@hoefnet.nl niet toegestaan.