16 juli 2016

Aken: Koos de Ronde ijzersterk in marathon

Nadat de eventingruiters het crossparcours vanmorgen hadden verlaten, werd het parcours in Aken vrijgemaakt voor de spectaculaire marathon van de vierspanrijders. Koos de Ronde reed een ijzersterke marathon en even zag het er naar uit, dat hij dit onderdeel na 2007 voor de tweede keer in zijn carrière zou winnen, maar laatste starter Boyd Exell gooide roet in het eten. De regerend wereldkampioen versloeg De Ronde met ruim twee strafpunten en bouwde hiermee zijn voorsprong in het tussenklassement uit naar ruim 8 strafpunten.

Koos de Ronde was zeer te spreken over zijn marathon, die door een enorm aantal toeschouwers werd bezocht: “Ik heb nergens fouten gemaakt en kon overal goed doorrijden. De laatste twee hindernissen werden mijn paarden moe, hier had het span van Boyd meer power. Het is jammer dat mijn dressuurpunten wat tegenvielen, maar het is heel lekker om weer in de top vier te staan,” aldus De Ronde, die na de dressuur op de achtste plaats stond.

IJsbrand Chardon kwam na de derde hindernis goed op gang en liet snelle tijden noteren in de acht hindernissen, ontworpen door de Duitse level 4 parcoursbouwer Dr. Wolfgang Asendorf. Chardon reed zijn vierspan, waarin een van zijn achterpaarden pas de tweede wedstrijd liep, naar een mooie derde plaats en is hiermee opgeklommen naar de tweede plaats in het tussenklassement.

Theo Timmerman ondervond behoorlijk hinder van zijn beenblessure en zorgde vandaag voor het wegstreepresultaat. In het individuele klassement staat de Europees Kampioen van 2013 momenteel op de zesde plaats.

“De menners hebben zich goed geweerd,” licht bondscoach Harry de Ruyter toe. “Ik ben heel erg tevreden over de resultaten. Wat we vorig jaar tijdens het EK verloren in de marathon, hebben we nu recht gezet. We zijn met het landenklassement ook weer een stuk uitgelopen en dat is gewoon super.”
Het Duitse team is dankzij de sterke prestaties van de teamleden Georg von Stein (4e), Christoph Sandmann (7e) en Michael Brauchle (8e) opgeklommen naar de derde plaats in het landenklassement, achter Hongarije.

Ook het jonge Belgische team weerde zich uitstekend met Edouard Simonet op de 10e plaats, nipt voor Aken-debutant Dries Degrieck, die zijn span knap naar de 11e plaats reed. Marathonspecialist Glenn Geerts kwam vandaag in de warme marathon niet geheel uit de verf en moest genoegen nemen met de 13e plaats.

Vanavond om 21.30 uur betreden Wereldbekerwinnaar IJsbrand Chardon, Boyd Exell, Koos de Ronde, Michael Brauchle, Georg von Stein en Jérôme Voutaz het imposante hoofdstadion van Aken voor de spectaculaire Jump & Drive wedstrijd. Speciaal voor deze gelegenheid hebben deze zes menners vier extra paarden naar Aken meegenomen, aangezien zij uiteraard niet met hun marathonspan kunnen en mogen deelnemen aan deze extra wedstrijd.

Klik hier voor de startlijsten en uitslagen.

Klik hier voor de foto's.

This evening at 21.30 hrs., World Cup Champion IJsbrand Chardon, Boyd Exell, Koos de Ronde, Michael Brauchle, Georg von Stein and Jérôme Voutaz will enter the impressive main stadium in Aachen for the spectacular Jump & Drive competition. For this occasion, the drivers have brought four extra horses to Aachen because they are obviously not allowed to use their marathon teams for this extra competition.