18 juli 2014

Aken: Weber behoudt eerste positie, Aillaud wint vaardigheid

Waar natuurlijk de gedachten veelal uitgingen naar de nabestaanden van de vliegramp dienden de vierspanmenners zich uiterst te concentreren op de vaardigheid, dat vandaag op het programma stond tijdens de internationale wedstrijd in Aken. In de top-vijf wist geen enkele rijder foutloos te blijven in dit onderdeel dat meetelt voor het individuele klassement. De Amerikaan Chester Weber deed goede zaken door slechts 0.66 strafpunt te laten noteren voor tijdsoverschrijding en verstevigde daarmee zijn leidende positie in het tussenklassement.

Tweevoudig wereldkampioen Boyd Exell zag een balletje rollen. Koos de Ronde was de beste Nederlander met een foutloze rit en klom daarmee naar de vijfde plaats met zijn sterkste onderdeel – de marathon – nog te verrijden.
Ook IJsbrand Chardon hield zijn derde plaats vast door eveneens slechts 0.73 strafpunt voor tijd te scoren. Theo Timmerman daarentegen had de nodige moeite en met 10.5 strafpunten zakte de Puttenaar van de derde naar de zesde plaats. De Franse menner Benjamin Aillaud reed een prachtige foutloze ronde en won dit moeilijke onderdeel.

Benjamin Aillaud. Foto: Marie de Ronde-Oudemans

Morgenmiddag – zaterdag 19 juli – staat de marathon op het programma. Gezien de verwachte temperatuur – ruim 33 graden – is de snelheid in het hindernistraject teruggebracht van 14 naar 13 kilometer per uur. Daarnaast wordt morgenochtend besloten of er nog meer maatregelen genomen moeten worden om de paarden zo fit mogelijk over de finish te krijgen.