24 augustus 2016

Ambities en focus in aanloop naar WK Vierspannen

Een week voor de start van het WK Vierspannen waren ambitie en focus de belangrijkste steekwoorden voor de organisatie en de deelnemers tijdens de voorbeschouwing op het FEI Wereldkampioenschap Vierspannen organised by Outdoor Brabant dat van 31 augustus t/m 4 september plaatsvindt op de Prinsenhoeve in Breda. Volgens de sporters en de organisatie belooft dit WK, waaraan 57 deelnemers uit 16 landen deelnemen, een hoogtepunt te worden.

Focus en ambitie is er zeker bij Outdoor Brabant, het Organiserend Comité van dit FEI WK Vierspannen. Voorzitter Cees Meeuwis ziet mogelijkheden voor een investering in een hippische locatie waar het gehele jaar door paardensport evenementen plaats kunnen vinden voor alle paardensport disciplines. "Een hippisch park is voor Outdoor Brabant behalve een economisch interessante volgende stap ook een voorwaarde voor verdere (internationale) groei van het evenement, zegt Meeuwis. "Er wordt door bestuur en organisatie momenteel samen met stakeholders gewerkt aan een gedegen plan met bijbehorende investeringsbehoefte voor een permanente locatie in Breepark. Dat plan zal in de komende maanden met alle betrokkenen besproken worden want zo'n grote investering vereist draagvlak. Mijn Europese voorbeeld is het CHIO Aachen daarbij. Maar voor nu, alle focus op het komende WK Vierspannen!"

Bondscoach Harry de Ruyter heeft zijn gouden team, waarmee hij al vele jaren elk belangrijk kampioenschap wint opgesteld en in goede vorm. "De paarden zijn op dit moment allemaal in supergoede conditie en de vierspanrijders hebben de juiste mindset. IJsbrand, Koos en Theo hebben veel geinvesteerd in hun vierspan paarden en weten zich gesteund door goede sponsoren, dat geeft hen de kans om hun zaken op het juiste moment voor elkaar te hebben," aldus de Nederlandse bondscoach. "Ik denk dat de medaillekansen met het team groot zijn, maar ook individueel verwacht ik eigenlijk goede resultaten. Naast de 3 teamruiters start nog een goede groep Nederlandse vierspanrijders waarin zowel ervaring als talent voor de toekomst vertegenwoordigd is. En het oranjegekleurde publiek gaat vast helpen om hen allemaal vleugels te geven."

Regerend wereldkampioen Boyd Exell was voor het laatst te zien in Aken deze zomer en heeft de focus uitsluitend op het komend wereldkampioenschap in Breda. "In Breda moet ik in goede vorm en geconcentreerd voor de dag komen. Het is een uitdagende plek om te rijden. De ambiance vereist opperste concentratie van mij en de paarden en deze parcoursbouwer is er meester in om een technisch uitdagende marathon te bouwen," zegt de wereldtitelverdediger. "Maar de focus is er en ik kijk er naar uit!"

27-voudig Nederlands en meervoudig wereldkampioen IJsbrand Chardon bracht gisteren een bezoek aan de Prinsenhoeve, waar het WK Vierspannen volgende week plaatsvindt. "Ik ben onder de indruk van wat ik daar heb gezien. De nieuwe dressuurpiste ziet eruit als een biljartlaken en de marathon wordt spectaculair. Parcoursbouwer Jeroen Houterman heeft een uitstekende job gedaan. De nieuwe hindernissen zijn geweldig en op en top WK-waardig. Er zitten snelle hindernissen tussen, maar ook zeer technische. Die combinatie gaat het zeker voor de deelnemers, maar ook voor het publiek heel spannend maken."

Technisch Directeur Maarten van der Heijden, zojuist terug uit Rio de Janeiro waar hij met de spring-, dressuur- en eventingruiters was, benadrukt het enorme belang van de hippische sport. "Sportief is paardensport de 6e sport in Nederland en economisch gezien zelfs de 2e sport (redactie vanwege handel, fokkerij, talentontwikkeling, etc.). Het organiserend comité van Outdoor Brabant heeft ervaring en aanzien en laat ook nu weer zien hoe je een WK van dit formaat moet organiseren. Outdoor Brabant is voor de KNHS van enorm belang voor de exposure van de men- en eventingsport, zowel nationaal als internationaal."

Op woensdag 31 augustus vindt de veterinaire keuring plaats, daarna zijn de definitieve landenteams (bestaande uit 2 of 3 menners) bekend. Na de dressuur op donderdag 1 en vrijdag 2 september vormt de marathon op zaterdag 3 september het spectaculaire hoogtepunt van de wedstrijd. Op zondag 4 september vindt de ontknoping van de strijd om de individuele-en teammedailles plaats in de bloedstollende vaardigheidsproef, waar het op snelheid en precisie aankomt.
Aan dit FEI WK Vierspannen neemt de volledige top 20 van de wereldranglijst deel. De publieke belangstelling voor het evenement is groot. Op dit moment zijn er in de voorverkoop al evenveel kaarten verkocht als bij aanvang van het WK ponymennen vorig jaar.

Bron: Outdoor Brabant

Klik hier voor meer informatie