22 november 2013

Apeldoorn in beeld voor Wereldkampioenschap vierspannen 2016

De afgelopen maanden zijn er verkennende gesprekken gevoerd met alle betrokkenen voor de organisatie van het Wereldkampioenschap vierspannen 2016 op de terreinen van Paleis Het Loo en de Kroondomeinen in Apeldoorn.


Afgelopen week zijn het voorlopige bestuur van de Stichting WK vierspannen Apeldoorn, de directie van Paleis Het Loo en de Opperhoutvester van ZM de Koning overeengekomen de samenwerking richting het WK in 2016 voort te zetten.
De Koninklijke Nederlandse Hippische Sportfederatie (KNHS) ontvangt medio december het bidboek voor de organisatie van het WK vierspannen in Apeldoorn. Paleis Het Loo was al drie keer eerder gastheer van het Wereldkampioenschap vierspannen. In 1976, in 1982 en in 1988 vond dit prachtige evenement onder grote publieke belangstelling plaats in Apeldoorn. In 1982 won Tjeerd Velstra er zijn eerste individuele gouden medaille, in 1988 was het IJsbrand Chardon die in Apeldoorn zijn allereerste individuele gouden medaille mee naar huis nam.

De Provincie Gelderland is enthousiast over de plannen om het WK vierspannen in 2016 in Apeldoorn te organiseren. Het initiatief sluit aan bij haar beleid om grootschalige evenementen naar Gelderland te halen. Ook de burgemeester van Apeldoorn John Berends, zelf een fervent menner, ondersteunt de plannen.
Viervoudig Wereldkampioen vierspannen IJsbrand Chardon is er duidelijk over: “Apeldoorn is de mooiste locatie voor het WK vierspannen, daar hoef je niet over te discussiëren.”
Gelderse vierspanrijder Hans Heus ondersteunt de kandidatuur van Apeldoorn van harte: “Er is maar één locatie in Nederland voor het WK vierspannen 2016 en dat is Paleis Het Loo. Qua uitstraling en entourage is het gewoon perfect. De vierspansport hoort op Paleis Het Loo en vele menners met mij zijn het hier over eens.”
Ook tweevoudig Wereldkampioen Boyd Exell uit Australië is enthousiast over de plannen om het WK 2016 in Apeldoorn te houden.
Enige tijd geleden verkende een gerenommeerd FEI Technisch Afgevaardigde de terreinen en ook hij was zeer onder de indruk van de schitterende locatie en de voorgestelde WK- mogelijkheden.

Het voorlopige bestuur bestaat momenteel uit Pieter Wiersinga en Frans Breumelhof. Zij brachten eerder als bestuursleden met behulp van velen het WK vierspannen 2008 in Beesd tot een goed eind.
Het bestuur i.o. kan voor de organisatie onder meer terugvallen op de enthousiaste en vooral ervaren vrijwilligersorganisatie van de internationale menwedstrijd in Beekbergen.