17 juli 2015

Beekbergen: Chardon leidt na eerste dag NK

Onder zeer zonnige, maar winderige weersomstandigheden liet IJsbrand Chardon vrijdag in Beekbergen zien alles op alles te zetten om voor zijn 26e titel van Nederlands kampioen vierspannen te gaan. Hij neemt met een score van 39.46 na de eerste dag van het NK Vierspannen de leiding in het klassement. Het zal een spannende strijd worden de komende dagen, want Koos de Ronde volgt op slechts zeven punten achterstand op de tweede plaats. Theo Timmerman staat op dit moment met een score van 51.44 op brons.


Foto: Rinaldo de Craen

“De rijders in de top waren aan elkaar gewaagd in de dressuur”, liet jurylid Hermann van den Bosch weten. “Er was slechts sprake van nuanceverschillen. Ze scoorden hoog op correctheid en bewegingen. Chardon heeft twee geweldige voorpaarden met veel expressie en beweging. De achterpaarden zijn iets eenvoudiger, maar heel stabiel en mooi in de aanleuning.” Ook De Ronde heeft een geweldig span paarden met veel beweging. Chardon won het echter vandaag op de aanleuning en de afwerking.

Chardon reed pas zijn tweede wedstrijd met het vierspan in deze samenstelling. De menner uit Den Hoorn was laaiend enthousiast over zijn paarden: “Mijn voorspan is een droom, daar wil iedere vierspanrijder mee rijden!”. Normaal rijd ik met vier donkere paarden, maar routinier Darco had vorige week een kleine blessure, waardoor ik moest veranderen”. Chardon koos nu voor Zion en Winston in het voorspan. “Het pakte super uit, want ik win van Chester Weber en wereldkampioen Boyd Exell! Waarschijnlijk ga ik dit span op het EK in Aken ook inzetten,” aldus een zeer tevreden Chardon.

Marathonspecialist Koos de Ronde, die in een uitstekende vorm verkeert, zal er morgen echter alles aan doen om de geringe achterstand in te halen. “Ik moet vechten om aan de leiding te blijven”, laat Chardon weten.
In het internationale klassement gaat Chardon ook nipt aan de leiding. Aartsrivalen Boyd Exell en Chester Weber volgen de menner uit Den Hoorn op de voet met beiden met minder dan een punt afstand. 

Klik hier voor de uitslagen.

Klik hier voor het fotoalbum.Foto: Rinaldo de Craen


Foto: Rinaldo de Craen