5 augustus 2016

Beesd: NK ponymennen: marathon brengt verschuivingen

De acht hindernissen tellende marathon werd vandaag in Beesd onder zonovergoten omstandigheden met veel publieke belangstelling verreden. Alle ponymenners gingen er vol voor met als resultaat de nodige verschuivingen in het klassement.

Als eerste waren de enkelspannen aan de beurt. Marissa Schuiling was ontketend. In een enorm tempo vloog ze door de hindernissen en alleen in hindernis 7 finishte Arion Vissers sneller. Met elke hindernis die Schuiling reed verkleinde ze de afstand naar dressuurwinnares Tamara Pijl. Pijl deed wat maximaal mogelijk was, maar de kleinere Dex kon niet tippen aan de krachtsexplosies die Kyra, de pony van Schuiling, liet zien. Bovendien reed Pijl in de technische hindernis 3 er een balletje af. Schuiling staat nu aan de leiding en heeft een voorsprong van meer dan zeven punten op Arion Vissers, die door haar uitstekende marathon is opgerukt naar de zilveren positie. Tamara Pijl staat nu derde.Foto: Marie de Ronde-Oudemans

Woutera van de Kamp gaf in de tweespanrubriek haar visitekaartje af en won de marathon. Grootste stijger was marathonspecialist Dirck Neerincx. Zonder een paal te raken en razendsnel overwon hij de hindernissen. Weliswaar moest hij Van de Kamp voor laten gaan in zijn favoriete onderdeel, maar in het klassement heeft hij nu de bronzen positie bereikt. Dressuurwinnares Yvonne Hovens zakte naar plaats zes. Melanie van de Bunt, die tweede stond na dressuur, hield met een degelijke marathon haar positie vast. Het lijkt vandaag wel de succesdag van de kleinere pony’s, want behalve Van de Bunt, reed ook Cas Hendriks een sterke marathon: hij gaat nu aan de leiding in het klassement en staat slechts één punt voor op Van de Bunt. Karel van Kekem revancheerde zich voor zijn slechte dressuurproef. Ook hij raasde door de hindernissen en boekte het derde marathonresultaat en staat nu op de vierde plaats.

Nadat vandaag bleek dat Jan de Boer zich had terug getrokken, spitste de strijd bij de vierspannen zich helemaal toe op de resultaten van Joey van der Ham en Jannes Kinds. De fans van Kinds trokken als een felblauwe tornado over het terrein van de Mariënwaerdt. Hij kreeg vleugels, reed een briljante marathon en heeft zijn leidende positie uitgebouwd naar een voorsprong van tien punten. Joey van der Ham moest een extra rondje rijden in hindernis 3 en gaf teveel toe op de tijden van Kinds. De marathon werd bij de vierspannen gewonnen door Aart van de Kamp jr. die was ontketend en hiermee opstoomde naar de derde plaats in het klassement.
Morgen is op het hoofdterrein de ontknoping van het NK, waar een mooi vaardigheidsparcours de laatste scherprechter in de titelstrijd vormt.

Klik hier voor de uitslagen.

Klik hier voor het fotoalbum.Foto: Marie de Ronde-Oudemans


Foto: Marie de Ronde-Oudemans