5 augustus 2016

Beesd: WK Paramennen: Poppen houdt de leiding vast

Onder een heerlijk zonnetje werd vandaag volop strijd geleverd in de marathon van het WK paramennen. De Duitsers haalden alles uit de kast maar slaagden er niet in het Nederlandse team te passeren. Individueel titelverdediger Jacques Poppen wist zijn leidende positie vast te houden.


Foto: Marie de Ronde-Oudemans


Foto: Marie de Ronde-Oudemans

Heiner Lehrter, gisteren tweede in de dressuur, ontketende en reed zijn kleine wendbare paardje met veel lef door de hindernissen. In vijf van de zes hindernissen was hij het snelst in Grade I. Jacques Poppen gaf goed partij. Hij had PP er scherp aan staan en hoewel het er in sommige hindernissen minder snel uit zag, reed hij geen meter te veel en klokte goede tijden.

‘Jacques deed het goed en vooral in de hindernis onderin de uiterwaarden pakte zijn paard goed aan,’ vertelt bondscoach Harry de Ruyter, die tevreden is over de prestaties van zijn team. Ook Ingmar Veneman was goed onderweg voor het Nederlandse team. Met veel flair en in hoog tempo nam zij de hindernissen. Het stuurwerk met haar ene hand ging flitsend en gecontroleerd. Alleen in de laatste hindernis verloor ze kostbare seconden toen haar paard het iets opgaf.

Francisca den Elzen begon ook voortvarend aan de marathon in Grade II. Den Elzen had naar de mening van de bondscoach een hogere beloning voor haar uitstekende dressuurproef van gisteren verdiend. De marathonoverwinning in Grade II ging naar de Duitse Alexandra Röder, die liet zien dat de inmiddels 21-jarige Donnerstolz het nog niet is verleerd. In de lastige technische hindernis 2 troefde Den Elzen haar nog af, maar Röder ging net een tandje harder in de andere obstakels.

Slechts voor één deelnemer verliep de marathon onfortuinlijk: de Italiaan Giulio Tronca reed teveel op de schuine kant in de waterbak en kiepte om.

Morgen wordt op het fraaie hoofdterrein de vaardigheid gereden. Het belooft een spannende ontknoping te worden. Poppen kan zich geen bal permitteren om aan de leiding te blijven. Francisca den Elzen staat in Grade II nu in tweede positie en bevindt zich omgerekend op iets meer dan een balletje afstand van de Duitse Röder. Ook het verschil tussen teamgoud en teamzilver tussen Nederland en Duitsland ligt binnen een bal.

Klik hier voor de startlijsten en uitslagen.

Klik hier voor de foto's.Foto: Marie de Ronde-Oudemans


Foto: Marie de Ronde-Oudemans