26 november 2019

Belangrijkste FEI reglementswijzigingen op een rijtje

Tijdens de FEI General Assembly zijn alle voorgestelde wijzigingen in het FEI menreglement per 1 januari 2020 aangenomen. Onderstaand een overzicht van de belangrijkste wijzigingen. Let op! Hieraan kunnen geen rechten ontleend worden.

Artikel 910 Officiële uitslagen
De uitslagen zijn officieel zodra ze getekend zijn door de jury en gepubliceerd zijn op het officiële mededelingenbord bij het secretariaat.

Artikel 927 Extra inschrijvingen voor kampioenschappen en CAIOs
Het gastland en landen die een team nominatief hebben ingeschreven mogen maximaal 3 extra individuelen inschrijven.

Artikel 928 kleding, veiligheid en zweep
1.4 In de vaardigheid moeten grooms tussen de start-en finishlijn op de juiste plaats blijven zitten.
4.1 De deelnemer moet een menzweep in de hand hebben. (was: traditionele zweep met lus die alle paarden moet kunnen raken)

Artikel 935 veterinaire keuringen
3.1 Indien het A-traject een gecontroleerde warm-up is, mag de verplichte rust voor de start van het B-traject ingekort worden naar 5 minuten.

Artikel 938 Uitrusting
Dressuurrijtuigen mogen uitgerust zijn (was: moeten uitgerust zijn) met naar voren gerichte lampen en achterlampen of reflectors in de dressuur. Lampen of reflectors zijn niet verplicht in de vaardigheid.

Artikel 947 Declaratie van paarden
Het artikel over de declaratie de paarden in elk onderdeel is volledig komen te vervallen. Het is dus niet meer verplicht om aan te geven welk paard in welk onderdeel start.

Artikel 950 Dressuurbaan
1. De dressuurbaan moet altijd 100m x 40m zijn voor alle rubrieken op kampioenschappen en CAIO’s en voor alle vierspanrubrieken op CAI wedstrijden, met uitzondering van pony CAIO’s en ponykampioenschappen waar de afmeting 80x40m moet zijn.
2. Op CAI wedstrijden mag een kleinere baan van 80m x 40m gebruikt worden voor alle enkel-en tweespanrubrieken en pony vierspannen, waarbij in de slangenvolte in plaats van vijf lussen, drie lussen gereden moeten worden.

Artikel 960 Parcours (marathon)
3.8 Aanspanningen mogen stilstaan, stappen of draven op de locatie van de rust.
6.2. Tussen het 30 meter bordje van de laatste hindernis (of 300 m) en de finish mag de gang alleen draf of stap zijn. De deelnemer krijgt een strafpunt voor elke vijf seconden dat de aanspanning niet stapt of draaft.

Artikel 972 Parcours (vaardigheid)
1.1 De parcoursbouwer moet op de parcourstekening met een stippellijn aangeven hoe de lengte van het parcours is gemeten.
1.2 De baan mag niet kleiner zijn 5000 m2 (was: 70 m x 120 m) met een minimale breedte van 40 m.

Artikel 991 Appeal Committee
Dit artikel is volledig komen te vervallen. De Appeal Committee is afgeschaft voor alle wedstrijden, inclusief kampioenschappen.

Para
In het Para reglement is een groot aantal wijzigingen doorgevoerd. Voor het complete overzicht verwijzen we graag rechtstreeks door naar het FEI reglement (wijzigingen in rood gemarkeerd).

Klik hier voor het nieuwe reglement met alle wijzigingen in rood gemarkeerd

 Auteursrechten voorbehouden. Overname zonder bronvermelding en toestemming via [email protected] niet toegestaan.