30 november 2014

Boedapest: Sensationele start Wereldbekerseizoen voor Koos de Ronde

Boedapest (KNHS) – Koos de Ronde (Zwartewaal) heeft vanmiddag op sensationele wijze zijn eerste Wereldbekerwedstrijd van dit seizoen gewonnen. Na een fantastisch foutloos gereden rit legde De Ronde de druk op de schouders van zijn grootste concurrent in Boedapest IJsbrand Chardon (Schipluiden), die iets minder dan twee seconden voorsprong had. Chardon zette in de Laszlo Papp Arena een razendsnelle tijd neer, maar tikte twee balletjes van de kegels en eindigde als tweede, voor de Hongaar József Dobrovitz.


1. Koos de Ronde (NED) 227,76
2. IJsbrand Chardon (NED) 233,03
3. József Dobrovitz (HUN) 239,34
4. Georg von Stein (GER) 133,15
5. József Dobrovitz jr. (HUN) 134,88
6. Christoph Sandmann (GER) 137,42
7. Mark Osztertág (HUN) 151,79

Klik hier voor de foto's.

1. Koos de Ronde (NED) 227,76
2. IJsbrand Chardon (NED) 233,03
3. József Dobrovitz (HUN) 239,34
4. Georg von Stein (GER) 133,15
5. József Dobrovitz jr. (HUN) 134,88
6. Christoph Sandmann (GER) 137,42
7. Mark Osztertág (HUN) 151,79

Click here for the photos.

De Ronde startte in Boedapest voor het eerst in de Wereldbeker met zijn nieuw samengestelde span en liet gelijk van zich horen. Het span liep vlot en snel door het parcours van de Hongaarse WK-parcoursbouwer Gábor Fintha. In de eerste omloop rolde er nog een balletje, maar in de tweede ronde over het verkorte parcours bleven alle ballen liggen en kwam De Ronde met een mooie en uiterst snel gereden rit over de finish:
“Voorheen reed ik met de bonte paarden van mijn vader, maar dit span raakte op leeftijd en ik was al enige tijd geleden begonnen om het span te vernieuwen. De resultaten waren echter niet naar mijn zin en ik besloot er een streep onder te zetten en voor een compleet nieuw span te gaan. De voorpaarden komen uit het voormalige indoorspan van Theo Timmerman (Putten), een van de achterpaarden was voorheen in eigendom van de Amerikaanse menster Misdee Wrigley-Miller, die hem uitbracht in haar tweespan. Het andere achterpaard loopt sinds 2013 in mijn indoor span.”
Het kostte De Ronde wel enige tijd om de juiste afstelling te vinden in zijn nieuwe span: “Het zijn ervaren paarden, maar bij iedere menner reageren ze anders. Ik heb de bitten iets anders afgesteld dan tijdens de eerste wedstrijd en vandaag liepen ze fantastisch,” vertelt een gelukkige Koos de Ronde.
“Ik kan me geen slecht resultaat veroorloven aangezien ik maar drie wedstrijden rijd, dus het was super om door te kunnen dringen tot de winning round. Je hebt ook altijd iets geluk nodig, maar vandaag klopte het en ben ik superblij met mijn overwinning.”

Ijsbrand Chardon had een paard gewisseld ten opzichte van Stuttgart vorige week waar hij ook als tweede eindigde. In de winning round rolde er een balletje aan het begin van het afwisselend technische en snelle parcours. Daarop moest Chardon risico nemen wat resulteerde in nog een afgeworpen balletje waardoor hij genoegen moest nemen met de tweede plaats: “Mijn rechterachterpaard mist net iets ervaring om goed mee te komen op hoge snelheden, maar het zit er wel in. Ik blijf tijd in hem investeren, want het gevoel was goed.”