4 december 2016

Boedapest: Sterke start Wereldbekerseizoen voor Koos de Ronde

Koos de Ronde (Zwartewaal) is zijn Wereldbekerseizoen ijzersterk gestart. Ten overstaan van het publiek in de Laszlo Papp arena in Boedapest gaf de bronzen medaillewinnaar van het WK in Breda publiekslieveling József Dobrovitz uit Hongarije en de Belg Edouard Simonet het nakijken.


Foto: Krisztina Horváth

De Ronde reed als laatste starter een razendsnelle én foutloze omloop waarmee hij zes seconden voorsprong nam op zijn naaste concurrenten. In de tweede manche over hetzelfde parcours was De Ronde ondanks de zware bodem nog eens een tik sneller waarmee hij zijn eerste plaats meer dan zeker stelde. Met een voorsprong van ruim zeven seconden mag De Ronde de titel in Boedapest voor de tweede keer op zijn naam schrijven. Koos won twee jaar geleden ook de vorige editie van de Wereldbeker vierspannen in Boedapest: “Het liep heel goed,” vertelt De Ronde. “Gisteren heb ik na de eerste omloop het bit van een van mijn voorpaarden veranderd, voor vandaag heb ik dat weer teruggezet en hij liep heel goed. De eerste ronde ging heel netjes, in de tweede omloop maakte Dobrovitz het nog even spannend. Ik wist dat ik gas moest geven en dat ik bij één afgeworpen balletje het risico liep de overwinning uit handen te geven. Maar dat is ook het mooie van de sport, dat je moet proberen er overheen te gaan,” glundert een tevreden De Ronde, die mooi foutloos bleef.
“Het is mijn doel om ook in Londen punten te pakken, zodat ik in Mechelen waar ik met een wild card start, nieuwe achterpaarden kan uitproberen. Ik heb er bewust voor gekozen om hier met mijn ervaren span te starten vanwege het vertrouwde gevoel. Je hebt gewoon goede achterpaarden nodig en die ik nu heb zijn super, maar ik moet ook aan de toekomst denken, vandaar.”

József Dobrovitz eindigde met twee foutloze omlopen op de tweede plaats. Edouard Simonet liet in de eerste omloop niks liggen qua tijd, maar reed minder safe in de tweede manche waardoor er drie balletjes rolden en hij als derde eindigde.

De vierde Wereldbekerwedstrijd wordt gehouden in Genève, Zwitserland, op 11 december. Hier zijn de Nederlandse vierspanrijders niet vertegenwoordigd. De vijfde wedstrijd vindt op 17 december plaats in Londen Olympia, waar Koos de Ronde en Theo Timmerman (Varsseveld) aan de start komen.

Klik hier voor het fotoalbum.

Uitslagen

Uitslag Wereldbekerwedstrijd vierspannen Boedapest 4 december 2016:

  1. Koos de Ronde (NED) 267,59
  2. József Dobrovitz (HUN) 275,14
  3. Edouard Simonet (BEL) 294,00
  4. József Dobrovitz jr. (HUN) 143,96
  5. Rainer Duen (GER) 162,25
  6. Miklos Juhász (HUN) 172,71

 

Stand Wereldbeker na 3 van de 8 wedstrijden:

1         Boyd EXELL                                     AUS            17

2         Jozsef DOBROVITZ                          HUN            14

3         IJsbrand CHARDON                          NED            10

Koos DE RONDE                              NED            10

5         Jozsef DOBROVITZ jr.                      HUN            8

Edouard SIMONET                          BEL            8

7         Rainer DUEN                                    GER           7

8         Theo TIMMERMAN                          NED            5

9         Jérôme VOUTAZ                              SUI             2