5 februari 2015

Bordeaux: Chardon en De Ronde maken zich op voor Wereldbekerfinale

IJsbrand Chardon (Schipluiden) en Koos de Ronde (Zwartewaal) maken zich op voor het eerste hoogtepunt van het nieuwe menseizoen: de Wereldbekerfinale in Bordeaux op zaterdag 7 en zondag 8 februari.
Het belooft een spannende strijd te worden tijdens Jumping International de Bordeaux, waar de beste zes indoor vierspanrijders ter wereld en een wild card deelnemer uit Frankrijk het tegen elkaar zullen opnemen. De kaarten zijn allesbehalve geschud. De beide Nederlandse vierspanrijders zijn favoriet, evenals de vijfvoudig Wereldbekerwinnaar Boyd Exell uit Australië.

Koos de Ronde won de Wereldbekertitel in Bordeaux in 2013 en is er op gebrand deze prestigieuze titel te heroveren. De meervoudig individueel-en teammedaillewinnaar op internationale kampioenschappen won drie van de vier wedstrijden waar hij aan de start kwam. Met zijn nieuwe indoor span bleef hij de concurrentie voor in Boedapest, Mechelen en Leipzig.

IJsbrand Chardon won de Wereldbekerfinale voor het laatst in 2006. De viervoudig wereldkampioen behaalde op drie van de vier wedstrijden waar hij startte de tweede plaats met zijn span Lipizzanerpaarden. Tijdens de laatste wedstrijd in Leipzig zette Chardon een relatief nieuw voorpaard in, waarmee hij bewees het tempo van zijn span te kunnen opvoeren. Helaas weerhield het kantelen van zijn rijtuig hem van de overwinning, maar Chardon weet dat hij evenals De Ronde een uitstekende kans maakt de finale op zijn naam te schrijven.

De parcoursbouw in Bordeaux is in handen van de Zweed Dan Henriksson, die al jaren verantwoordelijk is voor het parcours van de Wereldbekerwedstrijd in Stockholm. Hij bouwde ook de Wereldbekerfinales in Gothenburg van 2002 tot en met 2007 en in 2009.
De eerste wedstrijd staat zaterdagavond 7 februari om 23.30 uur op het programma. De deelnemers beginnen met een schone lei en de startlijst van de eerste wedstrijd op zaterdagavond wordt bepaald op basis van de eindstand van de kwalificatierondes.

Vijftig procent van het verschil in de score van de eerste wedstrijd (omgerekend in seconden) tussen elke menner en de winnaar, wordt door de menners meegenomen naar de wereldbekerwedstrijd op zondagmiddag om 13.35 uur. De resultaten van de wereldbekerwedstrijd worden weer meegenomen naar de aansluitende winning round, waarvoor slechts de beste drie menners van de wereldbekerwedstrijd in aanmerking komen.
Naast Chardon, De Ronde en Exell nemen ook de Zweed Fredrik Persson, de Duitsers Christoph Sandmann en Georg von Stein en de Franse wild card rijder Sébastien Mourier deel.