7 februari 2016

Bordeaux: IJsbrand Chardon wint Wereldbekertitel, De Ronde pakt brons

In een waanzinnig spannende strijd versloeg IJsbrand Chardon vanmiddag in het Franse Bordeaux topfavoriet Boyd Exell uit Australië in de Wereldbekerfinale. Koos de Ronde eindigde op de derde plaats in de finale van het 15e seizoen van de FEI Wereldbeker vierspannen.


Foto: Marie de Ronde-Oudemans

IJsbrand Chardon droeg zijn Wereldbekeroverwinning op aan zijn voormalige sponsor Kees van Opstal, die afgelopen week overleed: “Kees was in de jaren ’80 zo’n 10 jaar mijn sponsor en ik heb vele successen aan hem te danken. Ik wil mijn overwinning graag aan hem opdragen omdat hij veel voor mij heeft betekend.”

Na twee jaar pech te hebben gehad tijdens de finale in Bordeaux viel het voor Chardon vandaag eindelijk op zijn plek. Twee jaar geleden moest hij zich terugtrekken nadat zijn paarden ziek bleken te zijn en vorig jaar sprong een van zijn voorpaarden over de start/finishvlag en reed hij daarna een verkeerde poort: “Ik heb dit jaar Stockholm en Londen gewonnen, dus ik wist dat het mogelijk was om Boyd te verslaan. Dit span is erg goed en nadat ik in Londen Boyd versloeg stond mijn beslissing vast om tijdens de finale hetzelfde span in te zetten.” Chardon greep in Londen en Bordeaux terug op de 19-jarige Lipizzaner Illem, die zijn voorspan de nodige snelheid geeft: “Hij is geniaal in de hindernissen, ik kan er vol inrijden en daar haal ik mijn winst.”

Chardon maakte het overigens nog spannend toen zoon Bram die achterop het rijtuig stond even zijn evenwicht verloor bij de laatste kegelpoort en bijna was gelanceerd, wat IJsbrand zijn overwinning zou hebben gekost. Maar Bram herstelde zich snel en hervond zijn balans waardoor er niets aan de hand was.

De spanning bleef er tot de laatste seconde in in Bordeaux, waar laatste starter Exell alles op alles zette om de razendsnelle en foutloze omloop van Chardon te verbeteren. Op poort drie rolde het eerste balletje waarna Exell alles uit de kast haalde om dit in te halen. Even zag het er naar uit dat het ging lukken, maar een tweede balletje in de laatste helft van het parcours gooide roet in het eten waardoor Chardon voor het eerst sinds 2006 de Wereldbeker weer op zijn naam kon schrijven.

Koos de Ronde mocht als laatste de ring in voor de eerste omloop, die hij strak en foutloos aflegde, maar waarin hij net iets te langzaam was om aan de leiding te blijven. De bronzen medaillewinnaar van het EK in Aken moest vervolgens als eerste de baan in voor de winning round, waardoor zijn paarden niet voldoende tijd kregen om zich te herstellen: “Het is jammer dat mijn achterpaarden de power misten om de druk op Chardon en Exell te zetten, maar ik ben nog steeds heel blij met mijn podiumplaats,” aldus de winnaar van de finale in 2013. 

Klik hier voor het fotoalbum.

Uitslag Wereldbekerfinale vierspannen Bordeaux, zondag 7 februari:
1. IJsbrand Chardon (NED) 250,09
2. Boyd Exell (AUS) 254,73
3. Koos de Ronde (NED) 267,67
4. Jérôme Voutaz (SUI) 152,69
5. Michael Brauchle (GER) 167,48
6. Sébastien Mourier (FRA) 177,54
7. Georg von Stein (GER) 182,63