3 september 2016

Breda: Nederlands vierspanteam bouwt voorsprong uit

In een bijzonder enerverende en spannende marathon heeft het Nederlandse vierspanteam bestaande uit IJsbrand Chardon (Den Hoorn), Koos de Ronde (Zwartewaal) en Theo Timmerman (Varsseveld) haar leiding in het landenklassement flink uitgebouwd. Koos de Ronde voelde zich als een vis in het water in deze selectieve marathon en werd tweede, achter regerend Wereldkampioen Boyd Exell uit Australië. De Ronde staat nu op zilver, op de voet gevolgd door Chardon.


Foto: Krisztina Horváth

Theo Timmerman reed eveneens een sterke marathon en zorgde met zijn zesde plaats voor het tweede teamresultaat. Voor IJsbrand Chardon verliep dit onderdeel minder soepel, hij verloor kostbare seconden in hindernis zeven en staat momenteel op brons.

Het prachtige weer lokte zo’n 10.000 toeschouwers naar de terreinen van De Prinsenhoeve in Breda, waar van het begin tot het einde op het scherpst van de snede werd gestreden. Peter de Ronde (Zwartewaal) imponeerde vanmorgen als zesde starter door zeer snelle tijden neer te zetten, waar de toppers zich op stuk konden bijten. Helaas rolden er in de hindernissen ook drie balletjes waardoor De Ronde naast een plaats in de top vijf greep.

Pech was er voor Mark Weusthof (Rossum, Ov.) en Bram Chardon (Den Hoorn). Weusthof raakte uit zijn ritme doordat hij voor hindernis zeven moest wachten op de reparatie van een paal en reed zich vast. Hij stuurde twee grooms van het rijtuig waardoor hij al de nodige strafpunten opliep. In de laatste hindernis kwam een van zijn achterpaarden ten val waardoor de menner de strijd moest staken. Debutant op het WK voor vierspan paarden Bram Chardon vond zijn Waterloo in de tweede marathonhindernis nadat een van zijn achterpaarden viel en hij moest uitspannen. Gelukkig kwamen de paarden van Bram met de schrik vrij en liep het paard van Weusthof slechts een lichte verwonding op.

Koos de Ronde reed een fantastische marathon, waarin hij op de koets werd ondersteund door zijn vaste grooms, waaronder zijn vrouw Marie, die in Breda deel uitmaakt van het organisatiecomité. De Ronde was uiteraard dik tevreden over zijn resultaat: “Ik moest er wel aan werken, maar het was een heel mooi parcours, alles zat er in. Tot en met hindernis zeven liep het heel stabiel, op de laatste hindernis verloor ik iets. Mijn span liep heel goed, mijn paarden zijn goed in vorm. Boyd was gewoon weer net iets beter dan de rest.” De Ronde staat nu op zilver, een positie die hij nog niet eerder in zijn mencarrière behaalde na de marathon. Het verschil met de op brons staande Chardon bedraagt slechts 2,66 strafpunten waardoor het morgen in de afsluitende vaardigheidsproef een spannende strijd wordt. Theo Timmerman staat momenteel op de vierde plaats, hij is de Amerikaan Chester Weber voorbij gestreefd.

Bondcoach Harry de Ruyter (Kessel, Lb.) was blij met de prestaties van ‘zijn’ menners: “Peter de Ronde reed vanmorgen heel scherp, maar ik wist dat hij het kon. Vorig jaar haalde hij hier ook uit tijdens de marathon. Het is jammer dat hij er drie balletjes aftikte. Mark reed in het begin fenomenaal, het is balen dat hij zo veel pech had. Theo reed heel goed, ik denk dat dit een van zijn sterkste marathons van dit jaar is. IJsbrand had vandaag een voorpaard dat niet echt meewerkte waardoor hij niet op zijn gebruikelijke niveau kon rijden. Koos was gewoon een klasse apart.”

Exell staat maar liefst 19,07 punten voor op De Ronde, zodat de vierde opeenvolgende gouden medaille voor in Valkenswaard woonachtige menner voor het oprapen ligt.
Het Nederlandse team staat 22,90 punten voor op Hongarije zodat de gouden teammedaille een kwestie van binnenhalen is.

Klik hier voor de uitslagen.

Klik hier voor de foto's.Foto: Krisztina Horváth