13 juni 2010

Chardon en De Ruyter bovenaan in Saumur

Ijsbrand Chardon heeft de internationale menwedstrijd in het Franse Saumur op zijn naam geschreven. Harry de Ruyter eindigde sterk op de tweede plaats, voor de Belg Gert Schrijvers. Peter de Ronde had zich na de winst in de marathon in de top van het klassement genesteld, maar reed er helaas drie balletjes af en zakte naar de vierde plaats.

Harry de Ruyter eindigde op de derde plaats in de dressuur ondanks het feit dat een van zijn achterpaarden door een vliegje steeds met het hoofd schudde, wat een onrustig beeld opleverde. In de marathon werd de menner uit het Limburgse Kessel bestraft met tijd-en gangfouten omdat een van de paarden niet wilde stappen. De kostte hem maar liefst 10 strafpunten, maar De Ruyter eindigde desondanks op de derde plaats in dit onderdeel. In de afsluitende vaardigheidsproef wist de eigenaar van een fok-en trainingsstal de lei mooi schoon te houden waardoor hij met de winst in dit onderdeel naar de tweede plaats steeg in het eindklassement.

Ijsbrand Chardon begon de wedstrijd goed in de dressuur waarbij alle internationale juryleden hem op de eerste plaats zetten. In de marathon eindigde de viervoudig Wereldkampioen ondanks een incident in de vijfde hindernis toch nog op de tweede plaats, nipt achter winnaar Peter de Ronde. In hindernis vijf ging het even helemaal mis toen een van de achterpaarden ten val kwam. De hindernis lag op een schuine helling en na de regen van de dag ervoor was het een beetje glad geworden. Een van de grooms sprong er af om assistentie te verlenen en gelukkig stond het dier uit eigen beweging weer op en kon Ijsbrand de marathon vervolgen.
Met een voorsprong van maar liefst 28 strafpunten reed Chardon vandaag rustig door de vaardigheidsproef: “Ik zag het als een trainingsrondje en dat er een balletje rolde, was jammer, maar niet erg. Het ging er mij in Saumur met name om dat ik de marathon voor elkaar had, en dat liep perfect. Ik ben super tevreden over mijn prestaties en we hebben een hele fijne wedstrijd gehad. Ik ben eerlijk gezegd blij dat ik in Saumur was en niet in Vecsés met die hitte!”
 

In de stand na 6 van de 16 wedstrijden gaat de Hongaar Zoltan Lazar aan de leiding in het Wereldbekerkwalificatieklassement. Koos de Ronde staat tweede, gevolgd door Jozsef Dobrovitz en IJsbrand Chardon op een gedeelde derde plaats.

Klik hier voor de actuele standen.

Harrie Verstappen was als enige Nederlandse tweespanrijder naar Saumur gereisd. De huidige Wereldkampioen stond na de vierde plaats in de dressuur en de derde plaats in de marathon op de tweede plaats in het tussenklassement, op ruime afstand van zilveren WK-medaillewinnaar Beat Schenk uit Zwitserland. In de vaardigheid, niet het sterkste onderdeel van Verstappen, tikte de man uit Eersel er drie balletjes af en liet tijdfouten noteren. Gelukkig was het verschil met de nummer drie, Schenks’ landgenoot Daniel Wütrich, net groot genoeg om zijn tweede plaats te kunnen behouden.

Uitslagen Saumur

Bron: Hoefnet.nl
Overname zonder voorafgaande toestemming van de redactie is niet toegestaan.