22 april 2020

De beste menrassen voor de vierspansport deel 4: Arabo-Friezen

Voor de samengestelde mensport worden veelal ervaren paarden gebruikt die snelheid en uithoudingsvermogen hebben. Aan welke rassen geven de top vierspanrijders eigenlijk de voorkeur? In deze serie belichten we de vier meest voorkomende rassen in de vierspan (pony)sport. In dit vierde en laatste deel leggen we de focus op de Arabo-Friezen.

Waarom zijn juist Arabo-Friezen ideaal voor de mensport

Deze opvallende zwarte paarden zijn de beweging en eigenschappen van de oorspronkelijke Fries gecombineerd met 6% -25% Arabisch bloed, waardoor een elegantere en ‘sportievere’ versie is ontstaan met het uithoudingsvermogen om in de marathon te presteren.

Terwijl het oorspronkelijke Friese ras, daterend uit het midden van de 16e eeuw, werd beïnvloed door Spaanse paarden met Arabisch bloed, werd het tegen de 20e eeuw meer een agrarisch gericht paard.

Inspanningen om Arabisch bloed opnieuw te introduceren om een sportpaard – of “turbo” – Fries – te creëren, begon in de jaren 2000 en werden steeds verfijnder. Dit resulteerde in de huidige Arabo-Fries waarbij het uiterlijk en karakter van de pure Fries is behouden, maar met minder behang en fijnere hoofden. In 2006 werd het Arabo-Friese stamboek officieel erkend en in de afgelopen 14 jaar heeft dit jonge stamboek enorme progressie geboekt.

De aanspanningen met Arabo-Friezen presteren vaak sterk in de dressuur en boeken regelmatig succes op internationale menwedstrijden. De Belg Edouard Simonet won individueel brons op de Wereldruiterspelen 2018 in Tryon en individueel zilver op de Europese Kampioenschappen in Gothenburg 2017 met het Arabo-Friese vierspan van de familie Groenen. Ze behaalden de afgelopen jaren ook tweemaal de tweede plaats op de Royal Windsor Horse Show en werden tweede in Aken.


Edouard Simonet
Foto: Krisztina Horváth

Wie rijdt met Arabo-Friezen 

Een van de meest bekende Arabo-Friese vierspannen op dit moment wordt gereden door de Fransman Benjamin Aillaud. De Brit Daniel Naprous maakte enige tijd geleden de overstap naar een vierspan Arabo-Friezen, afkomstig van Benjamin’s sponsor, de enthousiaste Nederlandse fokkers Eric en Arjan Bouwman van Haras de la Pourcaud.

In Nederland rijden onder meer Wereldkampioen paramennen Jacques Poppen, vierspanmenner Harry Streutker en tweespanrijder Hans Reitzema met Arabo-Friezen.

Dit artikel is gebaseerd op de tekst gepubliceerd op Virtual Windsor en bewerkt door Hoefnet.


Jacques Poppen
Foto: Bianca Douwes