11 mei 2015

De nieuwe MenSport komt eraan …!

Wil je paarden rijden, of dat nu onder het zadel of voor de wagen is, dan zal je ze eerst moeten (leren) kennen. Hoe reageren paarden bijvoorbeeld op water als je van plan bent een bospad te nemen waar na een flinke regenbui grote en diepe plassen zijn ontstaan? En voor de wedstrijdmenners: hoe bereid ik een paard voor op het nemen van een waterhindernis. Want dat paarden water meestal 'eng' vinden, staat als een paal boven water. 


En verder …
* In een serie van drie afleveringen bereidt MenSport zich voor op de wereldkampioenschappen voor ponyaanspanningen tijdens Outdoor Brabant in Breda (2 tot en met 5 september). In deze editie maak je kennis met de Nederlandse enkelspan kandidaten.
* In Nederland is de leeftijd om aan menwedstrijden mee te mogen doen met twee jaar verlaagd. Ervaringsdeskundigen ventileren hun mening over competitiemogelijkheden voor jonge mennertjes. Moet je kinderen daar nu wel of niet aan onderwerpen?
* Pas in februari 2015 kregen de enkelspanmenners klasse 4 te horen dat in de nieuwe dressuurproef (per 1 april) ook wijken (voor de zweephulp) is opgenomen. Bondscoach Ad Aarts vertelt hoe je die oefening goed kan uitvoeren.
* Osteopathie voor paarden is inmiddels voor de meeste paardensporters een geaccepteerde behandelwijze. MenSport legt uit wat paardenosteopathie is en waar je de opleidingen tot paardenosteopaat kan volgen.
* Verdoorn Gelegenheidskoetsen in Alblasserdam bestaat al lang maar toch is het bedrijf vernieuwend. De familie Verdoorn laat zien dat je met traditionele rijtuigen een gat in de markt kan ontdekken.
* Kleding van koetsiers, palfreniers en passagiers op en in traditionele rijtuigen is voortdurend aan discussie onderhevig. Huub Hinskens, lid van verdienste van de NVTG, heeft een 'kledingtic' en hij weet dan ook 'hoe het eigenlijk heurt'.* In de mensport kom je relatief veel oudere paarden in aanspanningen tegen, zeker als je het vergelijkt met andere paardensportdisciplines. Die oudjes willen we zo lang mogelijk fit en gezond houden. MenSport sprak met De Paardenkamp, na jaren opvang van 'pensioenpaarden' een specialist over dit onderwerp. 

Tot slot …
Verslag van de KNHS/FNRS voorlichtingsbijeenkomst voor instructeurs, actualiteiten, aankondigingen waaronder een uitnodiging voor de eerste Horsefood MenSport trainingsdag, terugblik regiowedstrijden, menpost, verslaggeving over de CAN** in Ermelo en de Menwedstrijden in Horst aan de Maas, productinformatie, de reisfeuilleton van Jos Schelles en Belgisch nieuws.