30 juni 2014

De nieuwe MenSport komt eraan …

De Koninklijke Nederlandse Hippische Sportfederatie (KNHS) werkte al een tijd aan een herstructurering van de belangengroeperingen die elk een paardensportdiscipline vertegenwoordigden. Voor de competitieve menners in de klasse 4 was dat de Belangenvereniging Mennen. In plaats daarvan zijn de afgelopen weken een Technische Commissie Mennen en Menforum opgericht. De bekende tweespanmenner Ben Gosschalk reed nu twee seizoenen geen wedstrijden omdat gezin en werk veel aandacht vragen, maar over het verzoek of hij voorzitter van de Technische Commissie Mennen wilde worden, hoefde hij niet lang na te denken: 'Ik weet heel goed waarover we praten'. In MenSport een kennismaking ...

* Magazine MenSport heeft een primeur! Voor het eerst werd de zogenoemde teugeldrukmeter, in de mensport uiteraard 'leidseldrukmeter', op de leidsels van een enkelspan beproefd. Meninstructeur en internationaal jury Peter Bonhof beoordeelde waar en op welke momenten zo'n leidseldrukmeter in de training een toegevoegde waarde heeft.
* Cesar Millan is als 'hondenfluisteraar' wereldberoemd. MenSport mocht hem interviewen: 'Waar moet je op letten als menners bij paarden ook honden willen houden en hoe moet je reageren als je span door een vreemde hond wordt bedreigd.
* Piërre Bens en Rof Hofman gooien het roer helemaal om als het om bodems van weilanden gaat waar onder andere hooi van wordt geoogst. Lees deel 1 van 'Kringloop rond, paard gezond'.
* Je hart slaat een keer over als je de prachtige rijtuigenverzameling van Teun Reedijk ziet. Samen met zijn zoon Cees legt hij zijn ziel in de restauratie van sledes, koetsen en harnachement: 'Het is één grote ontdekkingsreis!'
* Vanwege gezondheidsproblemen neemt de 76-jarige Toon Voskens afscheid van de wedstrijdmensport: 'Mijn concurrenten in de klasse 4 waren ook mijn vrienden.'
* Zin in een menvakantie? Zak dan af naar Nederlands Limburg. In de rubriek MenRoute vind je allerlei tips en adressen voor een fantastisch verblijf met paarden of pony's in de regio rondom Nuth.
* Driving Event Zuid-Limburg (11, 12 en 13 juli) staat weer voor de deur. In de mennersmond staat het beter bekend als 'Heijenrath'. Het hele dorp kijkt er naar uit en MenSport nam een kijkje achter de schermen.
* CAI-A Saumur (6 tot en met 9 juni 2014) bestond dertig jaar. Voor de Belgische enkel- en vierspanmenners was het evenement een observatiewedstrijd in aanloop naar beide wereldkampioenschappen maar ook voor de overige deelnemers is en blijft Saumur een graadmeter.

Tot slot …

Koetserwaals, informatie over mencursussen, de column van Ineke Westers, actualiteiten, aankondigingen, korte verslagjes van regiowedstrijden, de samengestelde menwedstrijd in Hellendoorn, reisfeuilleton van Jos Schelles, Belgisch nieuws en de agenda.