12 september 2008

De Nieuwe MenSport, uitgave 2008, nummer 7 is uitEr wordt van een menpaard verwacht dat hij dingen leert verdragen en negeren, die hij van nature niet kent. Aanrakingen aan de benen bijvoorbeeld en onder de staart. Het opleggen en lichtjes vastgespen van een longeersingel, met zo’n singel schuiven tot aan de achterhand om hem vertrouwd te maken met het gevoel ingesloten te zijn en het aanraken van de achterhand, waar de broek komt te zitten. Het is handig je paard daar via bodemarbeid aan te laten wennen, in het begin alleen aan het halster, later met het volledige tuig op.
Madeleine Calkoen vertaalde en bewerkte voor MenBasis een fragment uit het boek ‘Rijden met enkelspan: plezier beleven aan het mennen’ van Sylvia Frevert.

De Nederlandse menners waren bijzonder succesvol bij de wereldkampioenschappen enkelspannen in het Poolse Jarantow. Jan van den Broek won (eindelijk!) individueel goud en Jan Moonen verbaasde vriend en vijand door een goede dressuurproef neer te zetten en daarmee de basis te leggen voor een prachtige bronzen medaille. Het landenteam moest genoegen nemen met de zesde plaats.

Juist voor menners, die niet in staat zijn hun paarden of pony’s op hoog dressuurniveau te (laten) rijden, is het gymnastiseren van de romp, zoals beschreven in het boek ‘Activate your horse’s core’, een ideale manier om verder te komen met hun paard. Het bevat vele nuttige en speelse oefeningen, waarmee iedereen die het leuk vindt om iets met een paard te doen, meteen aan de slag kan. In MenSport een korte kennismaking met dit boek, dat eind 2008 in een Nederlandse vertaling uitkomt.

In Engelse Welsh Cob kringen noemen ze hem ‘de gekke Nederlander met de grote oren’ die een paard altijd maar wil zien stappen. Sinds half mei staat hij, na een onfortuinlijke val van een beleerschuwe Welsh Cob, op non-actief om te genezen van een driedubbele heupbreuk. En om na te denken over een andere manier om zijn ambities als vierspanrijder gestalte te geven. Margriet Markerink laat u kennismaken met  Gerwin Knippenborg en het sportief rijden volgens de oude tradities.  

Het is de nachtmerrie van elke menner en wedstrijdorganisatie. Menner van de bok gekatapulteerd, grooms van de wagen gevlogen en een span paarden dat er in volle vaart vandoor gaat, een hotsend en botsend rijtuig met zich mee sleurend. Hoe stop je een op drift geraakte aanspanning? En zou het de kans op een ernstig ongeluk verkleinen wanneer je, bij wijze van laatste redmiddel, de paarden zou kunnen loskoppelen van de wagen? MenSport sprak met een aantal ervaringsdeskundigen.

Natuurlijk waren Oranje en IJsbrand Chardon favoriet bij het WK vierspannen in Beesd. Dat maakte de wedstrijd echter zeker niet gemakkelijk, want de druk om in eigen huis die medailles ‘even’ op te halen was enorm. Ineke Westers doet verslag van de imponerende prestaties van het Nederlandse team Chardon-Weusthof-de Ronde die resulteerden in een gouden medaille. En om het Oranjefeest compleet te maken was er ook nog die prachtige individuele eerste plaats van IJsbrand Chardon. Kortom, een supermooi WK, dat verdiend met gouden glans de annalen in kan.