22 Juli 2013

Boyd gegen den Rest der Welt in Riesenbeck

Als bij de Internationale Duitse Menderby van 1 t/m 4 augustus op het hippisch complex Surenburg in Riesenbeck de wereldwijd beste vierspanrijders aan de start verschijnen, luidt het motto: Boyd tegen de rest van de wereld.


Boyd Exell, de Australische super-champion, is op z'n laatst vorig jaar in Riesenbeck onsterfelijk geworden. De kampioen van de formule I van de mensport verdedigde op de Surenburg zijn in 2010 in Kentucky gewonnen WK-titel met succes. Dat zelfde kunstje was voor hem alleen de Hongaar Bardos in de jaren 1978/80 gelukt.

Exell, de 41-jarige Australier die in Leicester (GBR) woont, zou je als een wilde hond kunnen  betitelen. De paardentrainer met de riskante hobby's speedboot, motor rijden en waterskien liep bij een ongeval met een quad al eens een vijfvoudige beenbreuk op, keerde echter korte tijd later terug op de bok. Voor de vierspansport verhuisde hij van Australie naar de Britse eilanden. De perfecte touch kreeg hij ook in Duitsland bij Michael Freund.

Vanuit Duits perspectief zou Christoph Sandmann, de „frontman“ van de nationale men-elite, nog het eerst een volgende overwinning van de Australier in de weg kunnen staan. Sandmann, meervoudig wereldkampioen met het team, Vice-wereldkampioen van 2002 en vorig jaar vijfde bij het WK, weet dat Boyd 'een klasse apart is', zal echter ieder zwak moment van de champion benutten om aan te vallen.

In het totaalklassement van het CHIO Aken, dat – vanzelfsprekend – eveneens door Boyd werd gewonnen, bezette Sandmann een voortreffelijke 6e plaats en moest hierbij echter ook zijn teamcollega Georg von Stein op plaats vier voor zich dulden.

Maar ook al geldt Boyd als absolute top-favoriet voor het totaalklassement van Riesenbeck International, toch moet de wedstrijd eerst maar eens worden gereden. Hoe goed de concurrentie is, blijkt alleen al uit het feit dat er naast Boyd in totaal vier individuele wereldkampioenen aan de start komen; naast de regerend kampioen de Zweed Tomas Eriksson (wereldkampioen 1990, 2000), de Belg Felix Brasseur (1996, 2006) evenals de Zwitser Werner Ulrich (1998).

Nadere informatie: www.reiterverein-riesenbeck.de