15 August 2016

Lähden: Georg von Stein holt Titel

Het Duitse Lähden, thuisbasis van internationaal vierspanrijder Christoph Sandmann, was afgelopen weekend wederom het mekka van de mensport. Voor de Duitse vierspanrijders stond er naast de strijd in de internationale wedstrijd ook het Duits kampioenschap én de startbewijzen voor het WK in Breda op het spel. Georg von Stein won zowel de CAI3* als het kampioenschap en heeft hiermee, evenals de vijf andere Duitsers die hem volgen in de eindrangschikking, een ticket voor Breda in de pocket.


De 43-jarige Von Stein won de titel voor de derde keer in zijn carrière. Hij begon met de vierde plaats in de dressuur en moest in de marathon alle zeilen bijzetten. Hoewel hij in twee hindernissen problemen had, slaagde hij er toch in, de winst in dit onderdeel voor zich op te eisen. Zijn voorsprong voorafgaand aan de vaardigheid was dermate groot, dat vrijwel niets zijn titel meer in de weg stond. Met slechts enkele strafpunten voor tijdsoverschrijding won hij ook dit laatste onderdeel en kon hij plaatsnemen op de hoogste trede van het podium.

Rainer Duen behaalde zilver, voor gastheer Christoph Sandmann. Titelverdediger Michael Brauchle volgde op plaats vier, voor dressuurwinnares Mareike Harm en Rene Poensgen werd zesde.
De CAI3* wedstrijd in Lähden maakte deel uit van de Wereldbekerkwalificatie, op plaats twee en drie eindigden zoon József jr. en vader József Dobrovitz.Foto: Dr. Jürgen Schwarzl


Foto: Dr. Jürgen Schwarzl

De marathondag werd overschaduwd door twee ongevallen. Tweespanrijder Arndt Lörcher vloog in hindernis zes van de koets en moest per helikopter naar het ziekenhuis worden vervoerd. Rainer Bruelheide verloor in hindernis één zijn groom en echtgenote. Beiden hadden een geluk bij een ongeluk. Arndt Lörcher meldde op zijn Facebook pagina dat hij twee gebroken wervels heeft en Beate Bruelheide liep slechts enkele kneuzingen op.

Klik hier voor de uitslagen.

Klik hier voor de fotoalbums.

Lähden zou Lähden niet zijn als er naar de naast de vierspannen ook niet gestreden zou worden in overige rubrieken. Ook de tweespanrijders en de pony twee-en vierspanrijders namen het tegen elkaar in internationaal goedgevulde rubrieken. In totaal kwamen er zo'n 100 deelnemers aan de start op de terreinen van Sandmann.

De vierspan ponystrijd ontaardde in een spannende ontknoping waarin Sven Kneifel met slechts 0,39 strafpunten voorsprong won Jaqueline Walter. Jan de Boer werd vijfde. 

Bij de tweespan paarden reed Lars Schwitte een zeer sterke wedstrijd. Met de eerste plaats in de dressuur en de vaardigheid en de zesde plaats in de marathon won hij met een comfortabele voorsprong op Sandro Koalick en Harrie Verstappen. Tristan Verheijen werd vijfde, Antonie ter Harmsel zevende en Ben Gosschalk 24ste.

Ook de verschillen bij de tweespan pony's waren minimaal. Wereldkampioen Jan-Felix Pfeffer won nipt voor Christof Weihe en Rodinde Rutjens. Henny Tadema eindigde op de 19e plaats.

Foto: Dr. Jürgen Schwarzl


Foto: Dr. Jürgen Schwarzl

The marathon was overshadowed by two accidents. Pair driver Arndt Lörcher was thrown from his carriage in obstacle six and had to be transported to the hospital via helicopter. Rainer Bruelheide lost his groom and wife in obstacle one. Both were lucky and came out of the accident better than expected. Arndt Lörcher wrote on his Facebook page that he has two broken vertebrae and Beate Bruelheide walked away with heavy bruising.

Click here for results.

Click here for the photo album.

Lähden wouldn't be Lähden without the pair horses and pair and four-in-hand ponies divisions, which were well represented internationally. In total around 100 competitors started.

The four-in-hand pony division was won in an extremely exciting finish by Sven Kneifel, who edged out Jaqueline Walter by just 0.39 penalty points.

Lars Schwitte drove a very strong show and with a first place in the dressage and cones and a sixth place in the marathon, he won with a comfortable margin over Sandro Koalick and Harrie Verstappen.

The results of the pair pony division were also very close. World Champion Jan-Felix Pfeffer won, nipping in front of Christof Weihe and Rodinde Rutjens.