11 Juli 2015

Minden: Hochs und Tiefs im Gelände

De Nederlandse vierspan ponymenners lijken in Minden vrijwel zeker van de overwinning. Natuurlijk kan de vaardigheidsproef nog roet in het eten gooien, maar de voorsprong die na de marathon is uitgebouwd bedraagt inmiddels dertig punten.
Bram Chardon was winnaar van de selectieve marathon en klokte in maar liefst zes van de acht hindernissen de snelste tijd. Aart van de Kamp jr. ging als vanouds lang aan de leiding in zijn favoriete onderdeel en werd tweede. Jan de Boer completeerde het Nederlandse feestje en reed het derde resultaat. Chardon en de Boer staan in het klassement nog steeds respectievelijk één en twee. Aart van de Kamp is opgerukt naar de vijfde plaats en ook Jannes Kinds staat in de top 10.

Weer een topmarathon voor Dirk Neerincx. Alleen de Brit Roger Campbell was sneller. Eveneens fraaie resultaten voor Woutera van de Kamp die een fractie langzamer was dan Neerincx. Beiden bleven onder de honderd strafpunten in deze lange marathon. Van de Kamp is in de tussenstand de beste Nederlandse op plaats vijf. Dirk Neerincx en Karel van Kekem, die ook een sterke marathon reed, zijn doorgedrongen tot de top tien.
Maar niet alle tweespanrijders waren zo fortuinlijk. Manon van Kasteren kampte vanaf hindernis 4 met een scheef wiel en kon alleen maar op safe de marathon uitrijden. Rodinde Rutjens moest noodgedwongen opgeven toen een wiellager van haar koets het begaf en haar wiel los kwam van de as. Hiermee is haar mooie dressuurscore voor het team ook vervallen en zakte het tweespanteam naar de zesde plaats.

De prijsuitreiking was op een bijzondere plek, namelijk bij het gedenkteken van Kaiser Wilhelm. Dit imposante bouwwerk van 88 meter hoog is vanuit de wijde omtrek te zien en vanaf het monument heb je een prachtig uitzicht op de stad Porta Westfalica en de Noord-Duitse laagvlakte.

Morgen is de ontknoping en er kan nog van alles gebeuren met de individuele- en landenklassementen. De vaardigheid wordt ongetwijfeld een fikse testcase waarin parcoursbouwer Jeroen Houterman met het oog op de WK zal toetsen waar de grenzen liggen.Foto: Rinaldo de Craen


Foto: Rinaldo de Craen

Bij de enkelspannen knalde Marissa Schuiling met haar ijzersterke Kyra naar het vierde marathonresultaat. Een mooie score, onder de magische honderd puntengrens en zelfs een fractie sneller dan regerend wereldkampioen Martin Hölle. Ook Tonnie Cazemier reed een fijne marathon en was dik tevreden met zijn tiende plaats in de uithoudingsproef. De marathon werd gewonnen door de Française Claire Lefort, die nu tweede staat. Fabian Gänshirt gaat nog steeds aan de leiding in de enkelspanrubriek. Marissa Schuiling is opgeklommen naar de negende plaats en heeft een fikse bijdrage geleverd aan het Nederlands enkelspanteamresultaat. Dat team is nu gestegen naar de vijfde plaats in het landenklassement.

Klik hier voor de startlijsten en uitslagen

Klik hier voor de foto'sFoto: Rinaldo de Craen