5 oktober 2014

Deurne: Stan van Eijk Nederlands kampioen tweespan paarden

Deurne (KNHS) – In de top van de Nederlandse tweespanmenners zijn dit weekend de kaarten flink geschud. Op het Nederlands Kampioenschap samengesteld mennen op het fraaie terrein van NHB in Deurne werd Stan van Eijk tot zijn eigen grote verrassing kampioen. Vooral de pittige vaardigheid, die hij magistraal als enige foutloos aflegde was hierbij doorslaggevend.


“Het is nog heel onwerkelijk,” zegt de kersverse kampioen Van Eijk (Schinveld) na afloop, die pas dit jaar is overgestapt naar deze hoogste klasse in de mensport. “Het gaat allemaal heel snel. De KWPN’er Zorac heb ik nog maar drie maanden en ik ben recent toegevoegd aan het B-kader. De dressuur liep al fijn, maar in de vaardigheid viel alles op zijn plek. De paarden waren heel fijn te sturen.” Bondscoach Harry de Ruyter roemde de vaardigheid van zijn pupil: ”Heel professioneel gereden, vloeiend een elke poort aanvechtend.” Na twee onderdelen had Van Eijk vijf punten voorsprong op zilveren titelverdediger Gerard Leijten (Eersel), die tevens zijn trainer is. Harry de Ruyter had als opdracht gegeven foutloos de marathon te rijden en niet voor de snelste tijden te gaan. Die tactiek volgde Van Eijk op, met als resultaat de Nederlandse titel.
 De dressuuroverwinning ging naar Antonie ter Harmsel (Rijssen), die ook onlangs werd opgenomen in het kader. Hij verraste met een mooie proef die door de jury als beste werd beoordeeld met 71,2%, waarmee hij WK 2013 gangers Gerard Leijten, Carlo Vermeulen en Harrie Verstappen achter zich liet.
De vaardigheid was vooral moeilijk vanwege de gravel bodem, waardoor de koetsen gingen schuiven en de rijders voorzichtiger werden. Ter Hamsel liet hierin vier ballen rollen en had enige tijdsoverschrijding, wat hem op tien punten achterstand zette op Van Eijk. In de marathon ging Ter Harmsel voluit en hierdoor  klom hij alsnog van een vierde plek naar een bronzen podiumplaats. Gerard Leijten stond na een derde plaats in de dressuur en een derde plaats in de vaardigheid tweede in het tussenklassement. In de marathon moest de professionele menner er ook vol tegenaan om zijn tegenstanders voor te blijven. Met minimale verschillen werd hij daarin zesde, maar hij behield zijn zilveren medaille van 2013. Erik Couwenberg (Veulen) was de snelste tweespanmenner in de acht hindernissen tellende marathon.

Klik hier voor alle uitslagen