31 januari 2016

Strijd der Districten: District Oost opnieuw winnaar

Na een zinderende strijd is District Oost opnieuw winnaar geworden van de Strijd der Districten op het Nationaal Hippisch Centrum in Ermelo. Het bleef tot het laatste moment razend spannend en het in grote getale aanwezige publiek genoot volop van de spannende mensport. Team Oost en Team Zuid eindigden op een gelijk aantal punten maar dankzij de rubrieksoverwinningen van Marissa Schuiling en Marijke Hammink kreeg Oost de Cup opnieuw overhandigd.

Nieuwkomer in het blauwe team van West Lou Willemse reed zijn aparte maar razendsnelle koudbloed x Arabier Celena het snelst en foutloos door het parcours van Jeroen Houterman en Rinie van de Burgt en sleepte de overwinning in de wacht. Vaste waarde van Team West Stephenie de Groot legde beslag op de tweede plaats waardoor de rollen in de tussenstand werden omgedraaid en West de rode menners van Oost voorbij streefde. Bernie Damen werd derde en zorgde er voor dat team Zuid, dat luid werd aangemoedigd door vele in wit geklede fans op de tribunes, goed aansluiting kon houden.
Pech was er voor Noord nadat Henk Bos in de tweede manche omkiepte. Gelukkig kwamen zowel paard als menner en groom er zonder kleerscheuren vanaf, maar Bos moest wel genoegen nemen met de laatste plaats.

District Oost pakte direct de leiding nadat tweevoudig Nederlands Kampioene Marissa Schuiling en Kees van de Beek beslag wisten te leggen op de eerste en tweede plaats in de enkelspan ponyrubriek. Schuiling was haar concurrenten ver de baas en finishte met maar liefst 6 seconden voorsprong op teamgenoot Van de Beek. De voor Zuid rijdende Arion Visser eindigde als derde. Mede dankzij de vierde plaats van Bert Koorn stond West op de tweede plaats.

Na diverse spannende selectiewedstrijden in de vier mendistricten Noord, Oost, Zuid en West hadden de Districtsteams hun sterkste deelnemers afgevaardigd. Elk team bestond uit 10 menners, met uitzondering van Noord door de afmelding van Roelf Lamein die geveld was door de griep. De deelnemers reden in de kleuren van hun District; Noord in oranje, Oost in rood, Zuid in wit en West in blauw. Ook de toeschouwers, die per District samen op de tribune zaten, waren veelal gekleed in de kleur van hun District.
Iedere deelnemer reed twee manches, de scores van beide manches werden bij elkaar opgeteld om de einduitslag te bepalen. De geplaatsten per rubriek kregen punten en het District met de meeste punten werd de winnaar van de Districtscup 2016.

Inmiddels zat de sfeer en al goed in en werden de deelnemers door het publiek en met ondersteuning van toepasselijke muziek opgezweept om hun beste beentje voor te zetten. Zuid maakte dankzij de mooie overwinning van Carlo Vermeulen een fikse sprong omhoog in het tussenklassement. Brian Bing zorgde er met zijn tweede plaats voor dat West de leiding behield, terwijl Oost ondanks de derde plek van Antonie ter Harmsel een plaatsje zakte.

District Noord liet van zich horen in de tweespan ponyrubriek. De scherp rijdende Ynskje Riemersma wist met haar span Welsh en New Forest pony’s beide manches foutloos te blijven en eiste de overwinning voor zich op, zodat er weer een klein beetje hoop gloorde voor het Oranje Team, dat de andere Teams steeds voor zich moest dulden. Maar het had weinig gescheeld of District Zuid was er met de overwinning in deze rubriek vandoor gegaan. Frans Marijnissen zette met zijn 16-jarige New Forest pony’s de snelste tijden neer, maar een afgeworpen balletje in de eerste manche weerhield hem van de eerste plaats.
Inmiddels had Team West de leiding nog steeds stevig in handen, maar werd wel op de voet gevolgd door Team Zuid en Team Oost.

Evenals vorig jaar bleken de prestaties van de teamleden in de vierspan ponyrubriek doorslaggevend voor de einduitslag van de Strijd der Districten 2016. De verschillen tussen de teams waren klein zodat alles op de schouders van de vierspannen terecht kwam. Winnares van 2015 Marijke Hammink had in de eerste manche iets tijdverlies toen haar leidsel halverwege het parcours vast kwam te zitten tussen haar koets. Ook de tweede manche verliep niet geheel vlekkeloos voor de topfavoriete, in een van de marathonhindernissen schoot de menster uit Bornerbroek een poort voorbij. Maar ondanks deze tegenvallers wist het lid van de KNHS Audevard Next Driving Generation haar teamgenoot Hendrik Jan Beekhuiszen nipt voor te blijven. Hammink schreef niet alleen de rubriek op haar naam, maar zorgde er met haar overwinning tevens voor dat Team Oost voor de derde opeenvolgende keer de Districtscup in ontvangst mocht nemen.
Na de spannende vierspan ponyrubriek stonden Oost en Zuid ex-aequo op de eerste plaats. Om de winnaar te bepalen, werd er gekeken naar de meeste eerste plaatsen in de rubrieken. De eerste plaatsen van Marissa Schuiling en Marijke Hammink voor Oost vormden de doorslag.
De prestatie van Hendrik Jan Beekhuiszen droeg eveneens bij aan de overwinning van Team Oost. Beekhuiszen verving op het laatste moment Aart van de Kamp die wegens zijn menongeluk vorige week moest afzien van deelname. De klasse 2 menner stuurde zijn mooie vierspan Welsh x Shetland pony’s knap door het parcours en liet twee keurige foutloze manches noteren.

De voor Team Zuid uitkomende Belg Nick Weytjens ging na de eerste manche aan kop en had Zuid aan de overwinning kunnen helpen, maar zijn tijd in de tweede omloop was niet snel genoeg én er rolde een balletje zodat hij genoegen moest nemen met de derde plaats.

De leden van het winnende District ontvingen een toegangsbewijs voor 2 personen voor Paard & Koets op 4, 5 en 6 november 2016 in Ermelo. De rubriekswinnaars mochten een waardecheque van De Menner in ontvangst nemen.

De vier tandemrijder en vier vierspanrijders namen het tegen elkaar op in twee aparte rubrieken, die niet meetelden voor de Strijd der Districten. Bij de tandems was Ian van Dasselaar de ongenaakbare winnaar. Met twee foutloze en supersnelle omlopen gaf hij al zijn concurrenten het nakijken. Egbert Jan de Vries wist nog enigszins aansluiting te houden en werd tweede.
Bij de vierspannen won Theo Timmerman met zijn jonge span Lipizzanerpaarden die hij ervaring op wil laten doen. Ondanks drie afgeworpen balletjes in de tweede omloop bleef hij de Belg Tom Leys voor.Foto: Krisztina Horváth


Foto: Krisztina Horváth


Foto: Krisztina Horváth


Foto: Krisztina Horváth


Foto: Krisztina Horváth


Foto: Krisztina Horváth

Team Zuid gaf met hun deelname een eerbetoon aan de vorige week overleden Peter Aarts. Peter was er normaal bij ieder kampioenschap bij als trouwe supporter van het witte team. Ook was Peter zelf een fanatiek menner met zijn paard MC Callen en was hij een van de dragers van de aangespannen dag in Gilze.
Door tijdens de ritten van een aantal menners van Team Zuid de favoriete muziek van Peter te spelen maakte Team Zuid duidelijk: Peter vandaag rijden wij voor jou!

Klik hier voor de uitslagen.

Klik hier voor de foto's.