25 juli 2022

Duits kampioenschap vierspannen Rastede: Goud voor de Brauchle broers

Afgelopen weekend werd in Rastede het Duits kampioenschap voor vierspan paarden en -pony's gehouden. De broers Michael en Steffen Brauchle wonnen het goud.

In 2019 werd Michael Brauchle voor het eerst Duits kampioen, toen met een gebroken been. In Rastede wist hij dit weekend zijn titel van 2021 te verdedigen en werd dus opnieuw Duits kampioen. “Michael is in topvorm”, aldus bondscoach Karl-Heinz Geiger. Brauchle nam begin deze maand niet deel aan het CHIO Aachen omdat hij en zijn vrouw dat weekend ouders werden van een tweeling.

Brauchle eindigde in Rastede als derde in de dressuur en won de marathon en de vaardigheid. Met zijn score van 133,54 strafpunten, bleef hij zijn concurrent Christoph Sandmann ruim voor. Hij scoorde 142,36 strafpunten.

Met 146,75 strafpunten won Georg von Stein het brons. Marijke Harm eindigde met 0,06 stafpunt verschil op de vierde plaats. Harm won de dressuurproef, maar reed in de vaardigheid, dat in Rastede voor de marathon werd verreden, geen foutloze ronde waar ze op gehoopt had. Met de zesde plaats in de marathon eindigde ze als vierde in het totaalklassement.

Longlist WK Pratoni

In september mogen zes Duitse menners naar het WK vierspannen in Pratoni del Vilvaro, Italië. Naast Michael Brauchle, Christoph Sandmann, Georg von Stein en Mareike Harm zijn ​​ook Anna Sandmann, Dirk Gerkens en René Poensgen geselecteerd. “We gaan met een goed gevoel naar het WK in Italië”, zegt Karl-Heinz Geiger, vooruitkijkend naar het hoogtepunt van het jaar. “De marathonhindernissen waren in Rastede niet van het niveau dat we verwachtten. Ze waren eigenlijk niet kampioenschap waardig, maar onze menners zijn in zeer goede vorm. Ik kijk uit naar het WK!”

Steffen Brauchle

Niet alleen Michael, ook zijn oudere broer Steffen Brauchle werd voor afgelopen weekend Duits kampioen. Dat is de elfde keer dat hij die titel wint. Steffen won de dressuur en de vaardigheid en werd tweede in de marathon. Het zilver en brons ging naar de broers Kneifel. Met de tweede plaats in de dressuur, de winst in de marathon en de vierde plaats in de vaardigheid won Niels Kneifel het zilver. Zijn tweelingbroer Sven won het brons.

Niels Kneifel was al succesvol met een tweespan pony’s en stapte daarna over naar de vierspannen. Daarmee nam hij al deel aan het WK in 2021. Ook Sven Kneifel is niet nieuw in het ponymennen,  maar na de verkoop van zijn vierspan ontstond een lange wedstrijdpauze. In Rastede spande hij de pony’s in van zijn collega Carl Holzum, die momenteel vanwege tijdgebrek zelf geen wedstrijden rijdt.

Mensport DNL filmde enkele dressuurproeven en marathon hindernis vijf. Bekijk de video’s hier

Klik hier voor de resultaten

Bekijk hieronder hindernis 5 van Niels Kneifel, de winnaar van de marathon vierspan pony’s: