14 september 2019

Drebkau 2019: Stan van Eijk op weg naar WK-podium

Regerend wereldkampioen Martin Hölle was, net als in de dressuur, ook in de marathon van het WK tweespannen een maatje te groot voor de concurrentie. Goud lijkt de Hongaar niet meer te kunnen mislopen. Stan van Eijk reed een ijzersterke marathon waarin hij derde werd. In het tussenklassement na twee onderdelen is de rijder uit Schinveld nu opgeschoven naar de bronzen plek, net als het Nederlandse team.


Foto: Krisztina Horváth

De Britse parcoursbouwer Barry Hunter had een fantastische marathon neergezet, waar wel zo’n 8000 man publiek op afgekomen was. Het weer was fraai en de toeschouwers konden genieten van mooie sport van een hoog niveau. Vooral de rit van Martin Hölle was een genot om naar te kijken. De Hongaar noteerde met zijn span op maar liefst drie hindernissen de snelste tijd. Hij won de marathon weliswaar met nipt verschil, maar zijn voorsprong op zijn naaste concurrenten is inmiddels zo groot (15,17 strafpunten), dat hij zich meerdere balletjes kan permitteren in de vaardigheid.

Van Eijk op brons

Stan van Eijk reed zijn marathon met het mes tussen de tanden en dat wierp zijn vruchten af. “Het ging top, de paarden waren fit, maar het voelde thuis ook al goed”, vertelt Stan van Eijk na afloop van de marathon, waarvoor hij zijn paarden Jones en Zorac had ingespannen. “Ik heb vandaag bijna alles kunnen rijden zoals ik gepland had. In één hindernis zat ik te twijfelen tussen kort of lang. Ik moest de wending eigenlijk kort rijden, maar ik heb hem lang gereden omdat ik dacht ‘dat gaat niet passen’. En dat zie je in de tijd, daar geef ik wat toe. Maar voor de rest heb ik alles kunnen doen zoals ik van plan was.”

Van Eijk heeft minder dan een bal achterstand op de nummer twee in het klassement, de WK-organisator Sandro Koalick. “Morgen rijd ik ook met Jones en Zorac de vaardigheid, dat gaat het hele seizoen al goed, dus daar verander ik niets aan”, aldus een strijdvaardige Van Eijk.


Stan van Eijk
Foto: Krisztina Horváth

Sterk teamresultaat

Ook teamrijder Antonie ter Harmsel bewees opnieuw zijn klasse in de marathon, door als tiende te eindigen in het grote deelnemersveld. Door zijn prestatie is hij opgeschoven naar de vijfde plaats in het klassement. Het derde teamlid, Geert Dijkhof, werd 21e in de marathon en was daarmee het streepresultaat voor het team, dat voorlopig brons in handen heeft. De mannen van bondscoach Ad Aarts staan nu 0,48 strafpunt achter op Duitsland dat op de zilveren plek staat, en heeft een marge van een kleine 18 strafpunten op achtervolger Oostenrijk. Hongarije heeft een ruime voorsprong en lijkt ook in de landenwedstrijd morgen het goud te mogen ophalen.


Antonie ter Harmsel
Foto: Krisztina Horváth

Poort gemist

Theo Timmerman, gestart als individuele deelnemer, wachtte een onaangename verrassing aan de finish van de marathon. Hij bleek in het B-traject een verplichte doorgang te hebben gemist, waarna eliminatie volgde.
Raymond Letteboer reed zijn span naar de 13e plaats in de marathon, waarmee hij in het tussenklassement op plaats 20 staat. Carlo Vermeulen liep in hindernis drie 20 extra strafpunten op en staat nu in de achterhoede van het deelnemersveld.

Klik hier voor de startlijsten en uitslagen

Klik hier voor het fotoalbum

Auteursrechten voorbehouden. Overname zonder bronvermelding en toestemming via info@hoefnet.nl niet toegestaan.