14 augustus 2019

Een nieuw woord voor marathon?

Al sinds het begin van de samengestelde wedstrijdmensport is de marathon het meest spectaculaire onderdeel. Begon het ooit met 5 trajecten en veel kilometers, nu hebben we nog maar twee wedstrijdtrajecten en wordt er geëxperimenteerd met alleen een hindernistraject vooraf gegaan door een warm-up. Een vergelijkbare ontwikkeling heeft de eventingsport ook doorgemaakt.

Sinds 1975 (en misschien al daarvoor) staat het woord ‘marathon’ in de wedstrijdreglementen. Het is dus een term die al heel lang meegaat. Maar is het nog eigentijds? En nog belangrijker: past het wel bij dit wedstrijdonderdeel?

Onder andere op aandringen van de Hongaarse nationale federatie wil de FEI de naam in 2021 aanpassen. Ze denken na over een nieuwe omschrijving. De Hongaren vinden de term ‘marathon’ ouderwets en stellen voor het  ‘Cross Country Driving’ te gaan noemen.

Hoefnet is benieuwd wat de menliefhebbers ervan vinden. Wat is een passende nieuwe naam? Het moet niet alleen eigentijds zijn, maar ook duidelijk maken wat het wedstrijdonderdeel betekent.

Je kunt je suggesties kenbaar maken op onze Facebookpagina.


De marathon nu

De marathon vroeger