3 June 2016

Saumur: Boyd Exell in top form

Het is geen verrassing dat Boyd Exell vandaag in Saumur de dressuur won, maar het verschil met de andere deelnemers is enorm. Het Nederlandse trio Theo Timmerman, IJsbrand Chardon en Koos de Ronde volgen op de plaatsen twee tot en met vier, maar de regerend wereldkampioen staat bijna negen punten voor op Timmerman, die een fraaie 42,12 scoorde.


Photo: Marie de Ronde-Oudemans


Photo: Marie de Ronde-Oudemans


Photo: Marie de Ronde-Oudemans

Exell reed een zeer harmonieuze proef en scoorde 33,39. De scores van Timmerman en Chardon (42,65) hebben het Nederlandse vierspanteam aan de leiding gebracht in de landenwedstrijd. Het team staat maar liefst vijftien punten voor op het Duitse equipe dat bestaat uit Michael Brauchle, Georg von Stein en Sebastian Hess. Edouard Simonet heeft met zijn score van 49,43 een goede bijdrage aan het Belgische teamresultaat geleverd. Onze zuiderburen staan nu derde.

Ook bij de enkelspannen is een landenwedstrijd. Alleen Frankrijk en Nederland hebben een team op de been, waarbij het Nederlandse team slechts twee rijders heeft. Jacqueline de Groot en Saskia Siebers staan ondanks de dressuuroverwinning van Siebers op de tweede plek. Het verschil met de Fransen is maar klein (vier punten) dus er is nog van alles mogelijk. Beide mensters zijn sterk in de marathon, en dat geeft morgen ongetwijfeld een spannende strijd.

Het is zeker dat de Nederlandse vierspanmenners ook alles uit de kast zullen halen. Weliswaar staat het team er goed voor, maar de heren zijn er op gebrand om het Boyd Exell zo lastig mogelijk te maken in het individuele klassement. De lange en zware marathon in Saumur is er één waarin je het verschil kan maken. Ook Peter de Ronde zal na zijn dressuurscore van 70,91 er alles aan doen om een aantal plaatsen te stijgen. De vierspanrijders bijten morgen het spits af, aangezien Exell voor koninklijke verplichtingen naar Engeland moet 's avonds. De tweespanrijders komen als laatste in actie.

Hier zal de strijd zich naar verwachting gaan toespitsen tussen Harrie Verstappen en Michael Sellier. De Fransman heeft het thuisvoordeel, maar Verstappen wil na de wedstrijd in Valkenswaard ongetwijfeld iets rechtzetten.

Klik hier voor de startlijsten en uitslagen

Klik hier voor het fotoalbumPhoto: Marie de Ronde-Oudemans