5 June 2016

Saumur: The winners

Een zinderend slot vandaag in Saumur tijdens de vaardigheidsproef voor de vierspannen. Die spanning ging niet over wie er zou winnen, maar welke menners de overige podiumplaatsen zouden bemachtigen.


Photo: Marie de Ronde-Oudemans


Photo: Marie de Ronde-Oudemans


Photo: Marie de Ronde-Oudemans

The Dutch four-in-hand team with IJsbrand Chardon, Koos de Ronde and Theo Timmerman performed very strong in the cones with two clear rounds and secured their gold medal in the Nations Competition. Germany was the runner-up, Belgium got the bronze.

The Nations Competition for the singles only counted two nations and with three drivers, France beat the Dutch competitors, who had sent only two drivers in this class.

Click here for the results.

Click here for the photos.Photo: Marie de Ronde-Oudemans


Photo: Marie de Ronde-Oudemans


Photo: Marie de Ronde-Oudemans

Het parcours was moeilijk met poorten dicht bij elkaar. Er was weinig plek om door te rijden, maar de tijdslimiet was goed haalbaar, getuige het feit dat acht deelnemers zonder tijdfouten over de finish kwamen. IJsbrand Chardon reed foutloos en binnen de tijd en ook Theo Timmerman liet alle ballen liggen. Echter moest hij 0,75 aan tijdfouten incasseren. Na Timmerman was het de beurt aan Europees kampioen Michael Brauchle. Hij bleef foutloos en binnen de tijd.

Toen Koos de Ronde binnen reed wist hij dat hij zich geen fout kon veroorloven. Het verschil met Brauchle was immers 0,01 ! ‘Bij het losrijden liep het al gelijk lekker.’ vertelt De Ronde ‘Ik heb me gefocust op mijn paarden en het parcours want ik wist dat ik foutloos moest blijven.’ En dat lukte! Vervolgens was het de beurt aan Georg von Stein, die er op poort 4 een bal afreed en daarmee naar de zesde plaats duikelde.

Ook laatste starter Boyd Exell reed er één balletje af, maar dat kon hij zich ruimschoots permitteren. Exell won, De Ronde werd prachtig tweede en werd op het podium geflankeerd door de wereldkampioen en de Europees kampioen, want Brauchle werd derde. De vierde plaats was voor Theo Timmerman en IJsbrand Chardon werd vijfde. Het Nederlands team pakte de overwinning in de landenwedstrijd voor Duitsland. Photo: Marie de Ronde-Oudemans

Eerder op de dag pakte Dirk Neerincx de overwinning in de tweespan ponyrubriek. In de afsluitende vaardigheid tikte hij er één balletje af, maar dat was genoeg om de wedstrijd te winnen.
Bij de enkelspannen paard lukte het Jacqueline de Groot en Saskia Siebers niet om de Franse concurrentie te passeren. Nederland bleef tweede in de landenwedstrijd. De Groot reed er twee balletjes af en Siebers eentje. Siebers bleef daarmee keurig derde in de individuele eindrangschikking. Marion Vignaud won de wedstrijd.
In de driesterrenwedstrijd voor enkelspannen stond Kelly Houtappels-Bruder haar leidende positie niet meer af.

Bij de tweespan paarden kwam niemand foutloos door de vaardigheidswedstrijd. Het beste resultaat in het kegelparcours was voor James Broome (Groot Brittannië) die alleen 0,7 aan tijdfouten reed. Daarmee won Broome de wedstrijd. Laatste starter Harrie Verstappen reed er twee ballen af, verspeelde zo de overwinning en werd tweede. Ook Stan van Eijk zag twee ballen rollen en eindigde op de zesde plaats.

Klik hier voor de uitslagen.

Klik hier voor de foto's.