28 mei 2014

Enkelspan menner Toon Voskens beëindigt sportcarrière

Afgelopen winter nam Toon Voskens uit Tilburg de moeilijke beslissing om te stoppen met de topsport. De spanning en inspanning van een wedstrijd zijn om gezondheidsredenen niet meer verantwoord. Voskens (76) rijdt al bijna 30 jaar mee in de top van enkelspan paard klasse 4. Vier keer maakte hij deel uit van het kader, meerdere keren werd hij Nederlands Kampioen met Lex (v. Cambridge Cole). In Deurne, september 2013, reed hij zijn laatste wedstrijd, waar hij als negende eindigde.

Voor 2014 had hij zich al ingeschreven voor alle wedstrijden, maar door zijn gezondheid werd hij teruggefloten. Een moeilijke maar verstandige beslissing. “Ik vind het heel erg jammer, maar topsport is niet meer verantwoord. Ik ben er één die wil winnen en ging altijd voor 200% en dat kan niet meer. Ik ben naar een kadertraining gegaan om de jongens waar ik altijd tegen rij persoonlijk te vertellen dat ze een concurrent kwijt zijn. We hebben jarenlang samen opgetrokken tijdens wedstrijden. Naast concurrenten ben je ook collega’s en drink je een borreltje met elkaar. Dat is ook het mooie van deze sport.”

Zestien jaar was Elma Heuvel zijn vaste groom in alle onderdelen van de wedstrijd. “De marathon vond zij het mooist. We waren echt een team. En ze ging ook áltijd mee trainen en dat is toch uniek!” Voskens presteerde op alle onderdelen goed, maar de vaardigheid was zijn specialiteit. Voskens bleef altijd met één wagen rijden die in de dressuur en vaardigheid voldeed aan de eisen van een presentatiewagen. Hij vertelt daarover: “Dan konden we het met z’n tweeën blijven behappen. Het heeft mij altijd 2 of 3 punten gekost op de presentatie, maar aan het eind van de wedstrijd telde ik dat er stiekem bij en dan dacht ik: nou, dan was ik toch mooi bovenaan geëindigd!” De laatste jaren reed hij met de zwarte KWPN’er Faya. Daarvoor reed hij een jaar in de top mee met de opvallende schimmel Misty Brown, waar zijn dochter Jenny ook eventing mee reed. Inmiddels rijdt zijn kleindochter Britt van Rijswijk samengesteld met een tweespan pony’s, waarmee Voskens erg meeleeft: “Dat is echt genieten hoor!” Voskens zal het wedstrijd rijden zeker gaan missen, maar hij blijft het volgen, vanwege zijn dochter, maar ook de topsporters kunnen op zijn ondersteuning rekenen. “Ik heb mijn ticket voor het WK in Hongarije al geboekt, ja, ik blijf de groep aanmoedigen”, aldus Voskens.