30 mei 2020

Enkelspanpaard Cresendo overleden

De tuigpaard gefokte Cresendo nam in 2016 afscheid van de samengestelde mensport. Op 27 mei 2020 is de talentvolle ruin ingeslapen. ‘Cresendo heeft mij gebracht waar ik nu sta,’ zegt Milou Huisman die het paard van eigenaar Koos van de Bunt op stal had. ‘Hij was gruwelijk lief, een blij en vrolijk paard met veel werklust. Hij ging voor je door het vuur.’

In 2007 werd Cresendo (V:Waldemar) geboren uit de keur sport(tuig)merrie Desiree (V:Cambridge Cole). Het was het laatste eigen fokproduct van tuigpaardenman Koos van de Bunt. Toen Cresendo nog maar twee maanden oud was overleed zijn moeder en zo werd hij al voortijdig gespeend. Koos deed het hengstveulen bij een jaarling in het land en fokte hem zelf verder op. Dat hij al zo vroeg zonder zijn moeder moest bleef later in zijn gedrag te merken. ‘Hij kon absoluut niet alleen zijn,’ vertelt Milou. ‘Alleen op de vrachtwagen of op stal was eigenlijk niet te doen, want dan ging ie enorm tekeer.’ Als tweeënhalfjarige hengst werd Cresendo naar de Gebroeders van Manen in Ede gebracht voor de hengstenkeuring. Hij werd niet goed genoeg bevonden voor de tuigpaardfokkerij en dus werd hij gecastreerd en betuigd. Koos ging er zelf lekker recreatief mee rijden. Hij ging elke maandagmiddag naar de les bij menvereniging De Lange Boom. Toen Milou daar instructie ging geven viel Cresendo’s aanleg voor de mensport haar meteen op. ‘Waarom laat je hem niet uitbrengen in de mensport?’ zei ze tegen Koos.

Sportcarrière

Koos besloot dat Milou met de inmiddels vijf jaar oude Cresendo zou deelnemen aan het KWPN kampioenschap voor jonge menpaarden. Milou: ‘We namen een gok. Ik was hem pas een maand voor de wedstrijd gaan rijden, maar hij scoorde boven verwachting en won de dressuur.’ Het talent van Cresendo bleef niet onopgemerkt en daarom vroeg Koos of Milou de ruin wilde uitbrengen. Ze reden eerst dressuur- en vaardigheidswedstrijden en dat ging goed. Samengesteld rijden zou een volgende stap kunnen zijn, maar Milou was zelf op dat moment fanatiek aan het rijden met haar ponyvierspan. ‘Een combinatie van beiden was gewoon niet mogelijk,’ vertelt ze. ‘Koos beloofde mij dat hij Cresendo niet zou verkopen. Dus verkocht ik mijn vierspan en ging ik helemaal voor Cresendo.’ Het regende successen. In 2013 werd Milou met Cresendo KNHS kampioen samengesteld in de klasse 2. De combinatie stroomde moeiteloos door naar klasse 3 en vervolgens naar internationaal niveau. Op hun eerste internationale tweesterrenwedstrijd in Horst (2015) wonnen ze. Een jaar later -in 2016- lonkte het WK. Maar het ging niet zoals voorheen en Milou voelde dat er iets mis was. ‘We hebben hem helemaal door de molen gehaald en toen bleek dat hij artrose had. De dierenarts was duidelijk: deelnemen aan de sport was niet meer haalbaar.’ Een enorme domper en zo begon Cresendo veel te vroeg aan zijn pensioen. Hij werd alleen nog recreatief gebruikt en kreeg in Milou’s africhtingsstal de rol van leermeester.

Betrouwbaar en speciaal

‘Cresendo nam altijd het voortouw en gaf een onervaren paard veel vertrouwen,’ zegt Milou. ‘Ik spande hem naast van alles in, van een kleine pony tot een paard van 1,80m. Het maakte niet uit wie er aan de leidsels zat. Hij bracht je altijd thuis en zou je nooit in de steek laten. Dat is altijd zo geweest, want toen hij nog maar 3 jaar oud was reed Koos met hem door door de stad Nijkerk en over het spoor om naar de menles op de manege te gaan. Hij heeft werkelijk nooit een pas verkeerd gezet.’ Hoewel hij geen zwaar werk meer deed, ging hij toch hard achteruit. Milou: ‘Hij zou blijven zo lang als hij wat kon doen. Maar de laatste tijd ging het echt niet meer.’ Samen hebben Milou en Koos het moeilijke besluit genomen Cresendo te laten gaan.

Was Alfred B het succespaard van Koos in de tuigsport, Cresendo was zijn succespaard in de mensport. Bovendien was Cresendo zijn laatste fokproduct. Ondanks de te korte sportcarrière is Milou dankbaar dat ze dit paard heeft mogen rijden. ‘Cresendo heeft mij gebracht waar ik nu sta. Zonder hem was ik nooit zo ver gekomen.’Auteursrechten voorbehouden. Overname zonder bronvermelding en toestemming via info@hoefnet.nl niet toegestaan.