11 januari 2014

Enorme belangstelling voor clinic ‘Door de bril van de jury’

In samenwerking met menvereniging Achter ‘t Peerd zette KNHS Mendistrict Oost met medewerking van juryleden Wil van Hulst en Gerke Wilbrink op vrijdag 10 januari in Gorssel een degelijke en leerzame clinic neer over het jureren van dressuurproeven. Het vier uur durende programma werd aandachtig gevolgd door 40 deelnemers en 25 toeschouwers.


Het onderwerp leeft, dat bleek uit het feit dat er een wachtlijst voor deelname is, maar ook uit de betrokken deelname van de cursisten. Wil van Hulst – al 20 jaar jurylid- legde de theorie van dressuurmatig rijden uit. 
Het Scala der Ausbildung -de verschillende fases van africhting- werd kort doorgenomen, evenals de gangen, overgangen, figuren en de eindcijfers op het protocol. Ze gaf de toehoorders meerdere tips mee. “Een winnende proef is een gewaagde proef,” adviseerde Paul Sueters, zelf ook jurylid, instructeur èn organisator van de clinic.
Aan de hand van filmbeelden van delen van dressuurproeven op B, L, M, Z en ZZ niveau gaf Van Hulst live haar visie. Bij onduidelijkheid kon de film worden teruggespoeld.
Daarna verschenen vier aanspanningen in de ring. De eerste twee combinaties demonstreerden enkele figuren, overgangen en gangen, die ook live van commentaar werden voorzien door de juryleden.
Vervolgens kwam het ‘echte’ werk; zelf jureren. Twee menners reden een gehele proef, de deelnemers vulden zelf een protocol in. Tot slot werden de beoordelingen kort besproken en vergeleken met de bevindingen van Van Hulst en Wilbrink.
Het programma stond als een huis en de deelnemers waren enthousiast. Menverenigingen die belangstelling hebben om de clinic ook te organiseren kunnen contact opnemen met Paul Sueters van Mendistrict Oost.