8 juni 2014

Ermelo: fraaie aanspanningen in de dressuur en vaardigheid

Op de eerste zonnige dag in Ermelo was het genieten van vele fraaie spannen in de ringen. Op het mooie KNHS terrein kwamen de paarden helemaal tot hun recht. Absolute dressuurtopper was regerend Nederlands kampioen Wilbrord van den Broek, die met Oscar ruim 78% scoorde.

“Alles onder controle”, omschreef Van den Broek zijn prestaties, want ook de vaardigheid legde hij zoals gewoonlijk foutloos af. Veel enkelspan rijders, voor wie het een WK jaar is, maakten gebruik van deze wedstrijd om zich voor te bereiden op de internationale wedstrijd voor enkelspannen in Dillenburg die over twee weken plaatsvindt. Om die reden zien de meesten nu af van de marathon, om de paarden niet teveel te belasten. Een aantal enkelspan klasse 4 rijders reed een afwijkende proef (7A), omdat ze die in Dillenburg moeten rijden. In de Duitse plaats wordt zowel een 2- als een 3-sterrenwedstrijd georganiseerd. Rijders die nog niet 3-sterren startgerechtigd zijn moeten daar een andere proef rijden. "Een vreemde beslissing van officials, ” aldus bondscoach Ad Aarts die nog geprobeerd heeft daar een stokje voor te steken.Ook Ewoud Boom (tweespan pony) en Els Broekman (enkelspan pony) reden een proef uit een boekje, waarbij de aanspanning van Broekman opviel door de ontspannen en soepele indruk die haar pony Aron maakte.Henk Garrits was zeer goed in vorm. In de grote groep tweespannen had hij de beste dressuurbeoordeling, bovendien hield hij in de vaardigheid de schade beperkt met alleen tijdsoverschrijding.

Klik hier voor alle uitslagen

Een mooi debuut vandaag bij vierpan paarden door Gerard Leijten. Leijten, die nog niet eerder met een vierspan een wedstrijd reed geniet van deze nieuwe uitdaging en gelooft in de potentie van het fraaie span, waarmee hij als tweede in de dressuur eindigde, achter Edwin Spek. Na de moeilijke vaardigheid, die Peter de Ronde als beste aflegde, behield Leijten de tweede positie. “Ik blijf gewoon tweespan rijden en wil volgend jaar weer proberen mij te kwalificeren voor het WK, maar daarnaast wil ik ook vierspan rijden. Als instructeur vind ik het bovendien een hele goed aanvulling,” vertelt Leijten.