18 september 2016

Donaueschingen: Nederlandse menners doen goede zaken

Voor de 60ste keer stond afgelopen weekend de ‘S.D. Fürst Joachim zu Fürstenberg-Gedächtnisturniers’ in Donaueschingen op de internationale wedstrijdkalender. De Duitse ponymenners streden hier bovendien om de medailles in het Duits kampioenschap. Winnares Jacqueline Walter werd op de hielen gezeten door de Nederlandse afvaardiging in deze rubriek, gevormd door Aart van de Kamp jr., Jan de Boer en Marijke Hammink. Theo Timmerman werd derde in de Duitse Menderby én de regenachtige driesterren-wedstrijd.
Foto: Krisztina Horváth

Aart van de Kamp jr. Won de marathon en klom hiermee op naar de vijfde plaats in het tussenklassement. In de afsluitende vaardigheid liet de menner uit Ermelo slechts 0,06 strafpunten noteren en klom hij op naar de tweede plaats in de eindstand. Jan de Boer stond na de dressuur en de marathon op de tweede plaats, maar zakte een plekje nadat hij er in het laatste onderdeel een balletje aftikte. Marijke Hammink reed haar eerste internationale wedstrijd in het buitenland en zette uitstekende prestaties neer. In haar favoriete onderdeel de marathon eindigde ze achter Van de Kamp jr. als tweede en de vaardigheid sloot de menster uit Bornerbroek met een foutloze rit binnen de tijd winnend af en klom ze met haar Welsh pony’s op naar de vierde plaats in de totaaluitslag. Op vrijdag won Hammink bovendien de extra Speel uw Spel wedstrijd, die niet meetelde voor het eindklassement.

De overwinning in de Duitse Menderby, waarvoor de extra Speel uw Spel wedstrijd meetelde, en de CAI3* werd opgeëist door de Duitser Georg von Stein. Mareike Harm werd op enige afstand tweede, voor Theo Timmerman. Na de tweede plaats in de dressuur en de zevende plaats in de marathon behaalde de menner uit Varsseveld op de derde plaats in het klassement. Ondanks twee afgeworpen balletjes wist hij deze plek vast te houden. Tweede Nederlander in Donaueschingen Rob Lommers reed zijn paarden naar de negende plaats in het 18 deelnemers tellende veld.

Beste Duitser op het WK in Breda Michael Brauchle werd gediskwalificeerd in de marathon omdat een van zijn achterpaarden bij het uitrijden van hindernis zes over het voorzweng was gesprongen en Brauchle niet de volgens reglement was gestopt.
De marathon op zaterdag werd overschaduwd door het ongeval van de Zwitser Jérôme Voutaz, die zijn dijbeen brak en geopereerd moest worden.

Klik hier voor de uitslagen