21 augustus 2013

Exell’s toppaard Bill 22 overleden

Bill 22, die wordt gezien als het snelste vierspan voorpaard ter wereld, is op 19 augustus overleden in de wei bij Boyd Exell in Groot Brittannië. Bill was een internationaal outdoor paard en nam deel aan de Wereldbekerwedstrijden vierspannen.

De bruine Orlov draver van begin twintig heeft 81 internationale stempels in zijn paspoort staan en nam deel aan tenminste 150 wedstrijden, inclusief nationale wedstrijden in Groot Brittannië en Duitsland.
Boyd Exell’s succes begon met Bill’s bijdrage aan Boyd’s bronzen medaille op het WK in Beesd 2008. Boyd en Bill begonnen hun samenwerking in 2007 en Boyd won met Bill in zijn vierspan vier Wereldbekerfinales op rij, evenals een groot aantal Wereldbekerwedstrijden en overwinningen in Aken, Beekbergen, Vecses, Deauville en Windsor.
Winnen was overigens niet nieuw voor Bill. Hij maakte eerder deel uit van het vierspan van Michael Freund, die met Bill vijf Wereldbekerfinales won.

Bill, hier rechtsvoor

“Bill heeft me geleerd dat je hem kon vertrouwen als hij op hoge snelheid door de hindernissen ging, maar hij bleef nog steeds voorzichtig en aandachtig,” vertelt Boyd Exell.

Bill was een behoorlijk karakter: “Bill wist wat hij wilde, hij hield van zijn routine, de mensen die hij kende en hij hield zeker niet van dierenartsen!” vertelt zijn groom Michelle Kenny. “De andere deelnemers hielden altijd goed in de gaten of Bill van de vrachtwagen af kwam op de wedstrijden!”

Bill’s laatste indoor wedstrijd was in Olympia in december 2012 met Boyd, die ze winnend afsloten. Zijn laatste outdoor wedstrijd was in Beekbergen 2011, die ze eveneens op hun naam schreven.
Bill won 5 Wereldbekerfinales met Michael Freund en 4 Wereldbekerfinales met Boyd Exell.Foto: Rinaldo de Craen


Foto: Rinaldo de Craen


Foto: Rinaldo de Craen