4 mei 2014

Fábiánsebestyén: Goede WK-testwedstrijd

Afgelopen weekend vond in het Hongaarse Fábiánsebestyén, gastheer van het WK tweespannen in 2015, een internationale menwedstrijd voor enkel-, twee-en vierspan paarden plaats. Ondanks de vele regen op zaterdag en zondag was de wedstrijd een succes en werden er uitstekende sportieve prestaties geboekt.


Foto: Krisztina Horváth


Foto: Krisztina Horváth

Alle ogen waren gericht op de tweespannen, die in grote getale naar Fábiánsebestyén waren getrokken om te zien waar volgend jaar het WK wordt gehouden. Vijfendertig deelnemers reden de zeven hindernissen van WK-parcoursbouwer Gábor Fintha. Deze hindernissen worden volgend jaar ook gebruikt. Een er van wordt herbouwd en de oude waterhindernis die dit jaar niet werd ingezet, wordt gereviseerd en maakt in 2015 deel uit van het parcours, zodat er 2 waterhindernissen worden gereden.

In de afsluitende vaardigheidsproef van Fintha wisten drie tweespanrijders de lei schoon te houden en wijzigde er niets aan de top drie. Zoals verwacht won Vilmos Lázár, voor de sterk presterende Fin Jarmo Tauriainen en de Hongaar Lászlo Farkas.

Ook de enkelspannen waren in grote getale naar Fábiánsebestyén getrokken om zich voor te bereiden op hun WK in Izsák eind september. WK-favoriet Bartlomiej Kwiatek won de dressuur en de vaardigheid en schreef de wedstrijd op zijn naam met ruime voorsprong op zijn zus Weronika en de Hongaar Károly Hodi. De marathon werd gewonnen door József Bozsik jr.

Ook de vierspannen, met negen Hongaren vijf buitenlanders, zetten hun beste beentje voort. Zoltán Lázár liet zien al vroeg in het seizoen in topvorm te zijn en won de dressuur, de marathon en had slechts minieme tijdfouten in de vaardigheid waardoor hij de wedstrijd won, voor József Dobrovitz. Een prachtige derde plaats voor de Duitser Daniel Schneiders die na de verkoop van zijn vierspan aan de Amerikaanse Lisa Stroud met een nieuw vierspan uitstekend presteerde.


Klik hier voor de uitslagen en voor de tekeningen van de marathonhindernissen en het vaardigheidsparcours

Klik hier voor de foto'sFoto: Krisztina Horváth


Foto: Krisztina Horváth