15 december 2019

Genève 2019: Derde plaats voor Bram Chardon

Na een spannende strijd in de Wereldbekerwedstrijd in het Zwitserse Genève moest Bram Chardon (Den Hoorn) genoegen nemen met de derde plaats, achter winnaar Boyd Exell uit Australië en de Belg Glenn Geerts. Chardon verdiende hiermee wel voldoende Wereldbekerpunten om op te klimmen naar de tweede plaats in het tussenklassement van de Wereldbeker.


Foto: Krisztina Horváth

'Dat had ik niet moeten doen'

Internationaal level 4 parcoursbouwer Jeroen Houterman (Meterik) had voor de zes menners een uitdagend parcours uitgezet in de grootste piste van Europa, inclusief spectaculaire waterhindernis, twee marathonhindernissen en de speedbox. De technische lijnen werden afgewisseld met lange stukken waar de menners voluit konden gaan, wat resulteerde in mooie sport.

Nadat Bram in de eerste manche foutloos reed én sneller was dan Boyd Exell, waren de verwachtingen hoog gespannen voor de tweede omloop, waarin Bram als laatste van de drie menners de ring in mocht. Er rolde een balletje in de eerste marathonhindernis, waarna Bram opschakelde en iets de controle verloor waardoor er nog drie balletjes rolden en hij zijn tweede plaats vergooide: “Die eerste bal was misschien de fout van een van mijn paarden, hij had me een beetje kunnen helpen, maar daarna was het gewoon mijn eigen fout,” geeft Chardon jr. ridderlijk toe. “Er was geen reden voor paniek na die eerste bal, want ik zat qua tijd heel erg goed, maar ik ging alles of niets rijden en dat had ik niet moeten doen. Maar dit span is fantastisch, er zit heel veel snelheid in, dat heb ik wel weer gemerkt gisteren en vandaag.”

Goede beslissing

Boyd Exell startte 12 keer in Genève en kon vandaag zijn twaalfde overwinning laten bijschrijven. Na de eerste dag besloot de Australische Wereldkampioen één van zijn voorpaarden te wisselen: “In dit parcours ging het niet om snelheid, dus besloot ik om mijn relatief nieuwe voorpaard Orias te sparen en een van mijn ervaren voorpaarden in te zetten. Ik wist dat ik me niet kon veroorloven om fouten te maken en deze beslissing pakte goed uit,“ aldus Exell die volgende week in Londen zijn ervaren merrie Demi inzet in de kleine piste van Olympia.

Punten voor Geerts

Glenn Geerts was een gelukkig man in Genève. De bronzen medaillewinnaar van het EK in Donaueschingen had in de Palexpo zijn laatste kans om voldoende punten te behalen om in aanmerking te kunnen komen voor de finale in Bordeaux. Zijn tweede plaats kwam dan ook geheel onverwachts: “Ik heb een moeilijk seizoen achter de rug. Ik heb een nieuw paard die pas zes jaar oud is en hij moet nog veel leren. Maar hij maakt iedere wedstrijd progressie. Ik had een langzame start, waarbij ik steeds op zoek was naar de juiste afstelling, maar vandaag lukte het allemaal.” Geerts staat met 14 punten op de vierde plaats in de tussenstand. Met nog drie wedstrijden te gaan waarin zijn collega’s punten kunnen verdienen is het afwachten voor Geerts of hij tot de top zes menners behoort die naar de finale mogen.

Uitslagen

Uitslag Wereldbeker vierspannen Genève 15 december 2019:

  1. Boyd Exell (Aus) 150,19
  2. Glenn Geerts (Bel) 154,55
  3. Bram Chardon (Den Hoorn) 160,16
  4. Benjamin Aillaud (Fra) 161,20
  5. Jérôme Voutaz (Fra) 174,47
  6. Mareike Harm (Ger) 183,12

Stand Wereldbeker vierspannen 2019/2020 na 6 van de 9 wedstrijden:

1          Boyd EXELL                 AUS     30
2          Bram CHARDON          NED     19
3          IJsbrand CHARDON     NED     17
4          Glenn GEERTS             BEL      14
5          Koos DE RONDE         NED     13
5          József DOBROVITZ      GER     13
7          Mareike HARM             GER     10
7          Benjamin AILLAUD       FRA     10
9          Chester WEBER           USA     9
10        Jérôme VOUTAZ          SUI      5

Klik hier voor de volledige uitslag.

Klik hier voor het fotoalbum.

Auteursrechten voorbehouden. Overname zonder bronvermelding en toestemming via [email protected] niet toegestaan.