13 december 2015

Genève: Koos de Ronde derde

Koos de Ronde (Zwartewaal) is op de derde plaats geëindigd in de Wereldbekerwedstrijd voor vierspannen in het Zwitserse Genève. De in topvorm verkerende Australiër Boyd Exell won, voor de verrassende wild card rijder Sébastien Mourier uit Frankrijk.

“Ik moet gewoon nog sneller rijden,” verklaarde De Ronde zijn derde plaats. “Ik wilde in de winning round graag foutloos blijven en reed daarom op safe. Toen tikte ik er een balletje af waardoor ik mezelf eigenlijk dubbel strafte. Ik had meer risico moeten nemen.”
Ook het parcours, ontworpen door de Nederlandse level 4 parcoursbouwer Johan Jacobs (Bergeijk), was volgens de bronzen medaillewinnaar van het EK in Aken te lang: “Normaal rijden we hier in Genève altijd rond de 150 seconden, nu zaten we rond de 180 seconden. Je kon goed zien dat de paarden moe waren. Maar het is geen excuus, we moeten gewoon nog harder trainen!”
De piste in Genève is de grootste indoor piste ter wereld en is uniek vanwege zijn spectaculaire waterpartij, die de deelnemers twee keer moesten nemen, en heuvel. Het parcours bestond verder uit een brug, drie marathonhindernissen en een aantal kegelpoorten.

Aangezien Mourier als wild card rijder geen recht heeft op Wereldbekerpunten, gaan de 7 punten voor de tweede plaats naar De Ronde, die hierdoor opklimt naar de derde plaats in de tussenstand.
Boyd Exell zette de wedstrijd in Genève met twee formidabel snel gereden ritten voor de achtste keer op zijn naam. Met zijn derde Wereldbekerzege op rij dit seizoen gaat de in Valkenswaard woonachtige kampioen aan de leiding in het klassement en heeft hij zijn ticket voor de finale in Bordeaux al binnen.
Mourier zorgde voor een aangename verrassing door een aantal van de meer ervaren Wereldbekerrijders voor te blijven met zijn prachtige span schimmels. De Fransman nam slechts een keer eerder deel aan een Wereldbekerwedstrijd en hoopt met deze prestatie een uitnodiging binnen te slepen als wild card rijder in de finale.

Zowel Koos de Ronde als IJsbrand Chardon starten komende week in de vijfde wedstrijd van dit seizoen in Londen Olympia. De Ronde heeft zes indoor paarden tot zijn beschikking en zal in elk geval een paard wisselen om zijn span fit te houden in dit Wereldbekerseizoen waar de wedstrijden elkaar snel opvolgen.

Klik hier voor de foto's.

Uitslag Wereldbekerwedstrijd vierspannen Genève 13 december 2015:

1. Boyd Exell (AUS) 328,86
2. Sébastien Mourier (FRA) 340,22
3. Koos de Ronde (NED) 343,00
4. József Dobrovitz (HUN) 181,91
5. József Dobrovitz jr. (HUN) 190,19
6. Jérôme Voutaz (SUI) 191,36
7. Werner Ulrich (SUI) 204,06
8. Cyril Maret (SUI) 214,59

Stand Wereldbeker na 4 van de 7 wedstrijden:

1 Boyd EXELL AUS 30
2 IJsbrand CHARDON NED 17
3 Koos DE RONDE NED 14
4 Jozsef DOBROVITZ HUN 9
5 Rainer DUEN GER 8
Jozsef DOBROVITZ jr. HUN 8
7 Michael BRAUCHLE GER 7
Jérôme VOUTAZ SUI 7
9 Georg VON STEIN GER 6
10 Glenn GEERTS BEL 2