10 december 2016

Genève: Exell wint met Nederlands tintje

Boyd Exell heeft vanmorgen de eerste wedstrijd gewonnen van de Wereldbeker vierspannen in Genève. Aan zijn overwinning zat een Nederlands tintje aangezien de Australiër voor het eerst gebruik maakte van de 14-jarige KWPN-er Vadirmo, beter bekend als Gijs, voorheen in eigendom van Mark Weusthof. Met de schimmelruin in zijn achterspan bleef de regerend Wereldkampioen József Dobrovitz ruim 6 seconden voor. Jérôme Voutaz eindigde op de derde plaats.

Boyd Exell met Gijs linksachter
Foto: Dirk Caremans

Exell gebruikt Gijs om een van zijn vaste achterpaarden te ontlasten: “Mijn routinier Clinton Star loopt in principe alle wedstrijden mee en ik wil hem graag af en toe sparen, vandaar dat ik Gijs heb ingezet. Ik heb hem nog maar net op stal, maar ik ben heel tevreden over hem. Morgen zet ik Clinton weer in en Gijs komt volgende week in Londen Olympia weer in actie.”

Level 4 parcoursbouwer Johan Jacobs had een mooi, vloeiend parcours uitgezet in de enorme piste in Genève, waar de mooie waterpartij en de heuvel altijd spectaculaire beelden opleveren. József Dobrovitz reed evenals Exell foutloos, maar kon niet tippen aan de tijd van de meervoudig Wereldbekerkampioen. Voutaz stuurde zijn wendbare Freibergers razendsnel door de hindernissen en was slechts vier seconden langzamer dan Exell, maar een afgeworpen balletje weerhield hem van de tweede plaats.

József Dobrovitz jr. wist de lei schoon te houden en eindigde op de vierde plaats, voor Georg von Stein en wild card rijders Werner Ulrich en Benjamin Aillaud. Laatstgenoemde reed met zijn prachtige span Lusitanopaarden, die voor het eerst kennis maakten met de indoorsport op dit niveau. De brug vormde een spannende hindernis voor dit jonge span, maar Aillaud bewees vakman te zijn en stuurde zijn vierspan bij de tweede doorgang probleemloos over de brug.

Klik hier voor de uitslagen.

Klik hier voor het fotoalbum.