27 augustus 2017

Gothenburg: Goud voor Chardon en Nederlands team

Na een zinderende rit stelde IJsbrand Chardon zijn individuele gouden medaille medaille op het EK vierspannen in Gothenburg zeker. Het Nederlandse team was op dat moment dankzij de uitstekende ritten van Koos de Rond en Theo Timmerman al zeker van het goud.


Foto: Krisztina Horváth

Chardon maakte het nog wel even heel erg spannend door het maximum aantal toegestane seconden (45) te gebruiken voordat hij startte. Gelukkig finishte hij ruim binnen de toegestane tijd, maar tikte hij wel een balletje van de laatste poort. Dit bracht zijn gouden medaille niet in gevaar. Edouard Simonet won verdiend zilver, het brons ging naar Christoph Sandmann.

IJsbrand Chardon: Onwijs kicken
De altijd expressieve IJsbrand Chardon kan zijn geluk niet op na zijn knappe vaardigheidsrit. “Het is natuurlijk top. Mijn team heeft ontzettend hard gewerkt. Paulien en m’n vier kinderen, je ziet hoe enthousiast ze zijn. Ik moest vorige week ineens de samenstelling van het span veranderen, daar was ik absoluut niet blij mee. Dat kon je ook zien in de dressuurscore, dat span had nog niet veel met elkaar gelopen. Maar als je het zo afmaakt, in een tijd van 171 seconden. Het liep gewoon fantastisch vandaag. En we hebben ook teamgoud. Het was een supermooie strijd. De Duitsers zetten ons volledig onder druk, we moesten een goede marathon rijden. Als je het dan zo afmaakt, dat is onwijs kicken.”
Je hebt al zoveel gewonnen, is deze titel nog steeds speciaal?
“Gisteren was natuurlijk een ‘amazing day’.  In het park van Gothenburg, met zoveel mensen. Zo’n 60, duizend mensen hebben het gezien. Dat gaf me zo’n kick gevoel. Als je het hier dan af kan maken in de arena, het is gewoon top. En winnen verveelt nooit.”

Theo Timmerman: Fantastisch evenement
Theo Timmerman begon het EK met een eerste plaats in de dressuur, in de eindstand eindigde hij op een hele knappe vierde plaats. “Natuurlijk ben ik heel blij,” lacht Theo. “We hebben teamgoud gehaald en goed kegels gereden. Toen IJsbrand zo laat van start ging werd het wel even heel spannend. Ik ben super tevreden, de paarden waren top. Koos reed vandaag gelijk nul, dus dan heb je al wat speling. Ik vond het een fantastisch evenement. Iets aparts zo midden in de stad. Nu gaan we gewoon verder, en proberen we ons verder te verbeteren nog een paar jaar.”

Koos de Ronde: Lekker afgesloten
Koos de Ronde is uiteraard super blij met het teamgoud, maar is niet helemaal tevreden. “De vaardigheid ging super, foutloos en binnen de tijd. Tenminste –super- het resultaat was super. Het ging niet helemaal van een leien dakje. Ik was veel te langzaam halverwege het parcours, een seconde of acht. Ik baalde eigenlijk als een stekker en ik ben toen gewoon gas gaan geven, met alle risico’s. En dat lukte. Het was niet mijn beste wedstrijd ooit. Om dan toch met een nulrondje te eindigen is wel lekker.”

Bondscoach Harry de Ruijter: Kampioenschap van wereldklasse
Bondscoach Harry de Ruijter kijkt terug op een geweldig kampioenschap. “Het was een kampioenschap met heel veel sport en een ongelofelijke organisatie. Het was een EK zoals ik het zelden meegemaakt hebt. Qua entourage en publiek, qua parcoursbouwer. Het was top en van wereldklasse. De Nederlandse menners hebben zich kranig geweerd. Als je teamgoud haalt en individueel goud, dan is er geen betere plek op dit moment. Nu op naar het WK volgend jaar in North-Carolina.”

Bron: KNHS

Klik hier voor de uitslagen.

Klik hier voor het fotoalbum.