28 augustus 2016

Maasdijk: Goud voor Harrie Verstappen op NK tweespannen

Harrie Verstappen (Eersel) is er op het Nederlands Kampioenschap voor tweespan paarden in Maasdijk geslaagd zijn nationale titel te prolongeren. Verstappen reed een sterke wedstrijd en won voor de vijfde keer in zijn carrière goud. Raymond Letteboer (Oud Ootmarsum) nam het zilver in ontvangst, Geert Dijkhof (Klarenbeek) betrad voor het eerst in zijn menloopbaan het podium en kreeg de bronzen medaille omgehangen.
Onder de bezielende leiding van gastheer Sandor van Vliet organiseerde PSV Westland een schitterende wedstrijd in Maasdijk, waar naast het KNHS Kampioenschap voor de klassen 2 en 3 voor de tweede opeenvolgende keer werd gestreden om het Nederlands Kampioenschap voor de tweespan paarden. Het ontbrak de paarden en deelnemers werkelijk aan niets: “Dit is echt een van de mooiste nationale wedstrijden in Nederland,” vertelt bondscoach Harry de Ruyter (Kessel, Lb.). “Van de boxen tot en met de hindernissen, de schone toiletten en douches, aan alles is gedacht.”
Harrie Verstappen startte met de tweede plaats in de dressuur: “Op de wedstrijd in het Duitse Lähden twee weken geleden liepen mijn paarden fantastisch, hier liep het iets minder maar toch heel goed,” vertelt Verstappen, die zijn gebruikelijke paarden Tsambikos en Roelanda Petronella had ingespannen. In de zeven hindernissen tellende zware marathon moest Verstappen evenals in de dressuur de Hongaarse gastrijder Martin Hölle voor laten gaan, maar deze vormde uiteraard geen bedreiging voor het Nederlands Kampioenschap. Na de dressuur en de marathon stond Verstappen zes punten voor op Tristan Verheijen (Weert) en Raymond Letteboer. Nationaal parcoursbouwer Hans Zumbrink (Houten) had voor de tweespanrijders, die op de laatste wedstrijddag het rijk alleen hadden in Maasdijk aangezien de overige rubrieken de wedstrijd al hadden afgewerkt, een zeer pittige vaardigheid neergezet. Verstappen wist de schade te beperken tot één afgeworpen balletje en tijdfouten en aangezien zijn naaste concurrenten ook fouten maakten, bracht dit Verstappen’s vijfde nationale titel niet in gevaar: “Ik ben heel blij dat wij tijdens de kadertrainingen veel oefenen op de vaardigheid,” vertelt Verstappen. Dit parcours was extreem moeilijk met veel gedraai, je kon je geen fout veroorloven. Maar het is goed dat we dit rijden want op het WK volgend jaar zal het niet anders zijn.”
Stan van Eijk (Schinveld) verdiende een enorme pluim, hij was de enige die met slechts één afgeworpen balletje de ring verliet en schreef daarmee dit onderdeel op zijn naam.
Raymond Letteboer startte met de vijfde plaats in de dressuur, waarbij hij goed aansluiting hield met de top. Na de marathon klom hij op naar de vierde plaats en stond hij na de vaardigheid voor het eerst sinds 2010 weer op het podium.
Voor Geert Dijkhof lag het zwaartepunt van de wedstrijd in de marathon, waarin hij vijfde werd. In de vaardigheid zette hij de tweede beste prestatie neer en behaalde hij voor het eerst sinds de start van zijn mencarrière in 1995 een podiumplaats.

De eindoverwinning in de nationale samengestelde menwedstrijd in Maasdijk ging soeverein naar Martin Hölle uit Hongarije.

Klik hier voor de startlijsten en uitslagen.