29 juni 2008

Goud voor Poppen en Nederlands team op WK Para- Equestrian mennen

Uitslag grade 1.

1. Poppen, Jacques (NED) Nienke fan de Garelanden
2. Kastama, Diane (USA) Jasper 187
3. Lehrter, Heiner (GER) Cholin S
8. Struijk, Adriaan (NED) Orlando

Uitslag grade 2.

1. Benge, Meghan (USA) Jack 354
2. Sauerwald, Josef (GER) Don’t Confess
3. Gray, Mary (USA) Rannoch
8. Ranzijn, Jan (NED) Matthijs van de Haffriehoeve

Bron: KNHS

Een fraaie zondagmiddag met perfecte weersomstandigheden, veel publiek, waaronder een grote, enthousiaste schare oranjefans en een gladgeschoren terrein was het decor voor de afsluiting van het wereldkampioenschap dat van 25 tot en met 29 juni werd verreden.
Na de dressuurproef op donderdag en de marathon op zaterdag hadden de menners nog één onderdeel te gaan. Als gebruikelijk is deze laatste etappe de vaardigheid waar Poppen als leider in het klassement aan begon. Deze leidende positie in de grade 1 dankte de menner, die door een auto-ongeval alleen zijn bovenlichaam nog kan gebruiken, aan een gedegen optreden in de dressuur, maar bovenal aan een daverende marathon waarin hij de bijnaam Flying Dutchman ruimschoots waar maakte door in iedere hindernis winst te boeken.
Even was er commotie toen een Duitse deelnemer in de marathon niet conform de regels in een rechte lijn naar de finish reed, maar eerst een volte draaide. Tegen de toegekende tien strafpunten tekende de Duitse teamleiding protest aan. Tot veler verbazing werd dit gehonoreerd waarop de Nederlandse teamleiding op haar beurt protest aantekende. De strafpunten werden daarna alsnog toegekend. Na de vierde plaats van Poppen in de vaardigheid was de buit binnen en mocht wat de aanwezige Nederlanders betrof het dak eraf.
Twee jaar geleden op het WK in Hellendoorn waren de prestaties van Poppen al goed voor het zilver, de ploeg won toen brons. Jan Ranzijn uit Warmenhuizen was in dat jaar het goudhaantje en behaalde de wereldtitel met zijn tweespan. Ranzijn startte dit jaar op het WK met een enkelspan waarmee hij uiteindelijk in het eindklassement op de achtste plaats eindigde. Net als Ranzijn was Albert Dussel als individueel deelnemer aanwezig in Greven-Bockholt. De Assenaar reed een puike marathon, een snelle vaardigheid en eindigde in het eindklassement op de zesde plaats.
De andere twee Nederlandse teamleden lieten zich eveneens gelden. Van Someren eindigde met Gaston F in de marathon van de grade 2 op de tweede plaats, Adriaan Struijk werd naast Jacques Poppen tweede in de dressuur van de grade 1. Hierdoor kon de Oranjeploeg zich na de vaardigheid opmaken voor de uitreiking van de gouden teammedaille. Een knappe prestatie die ook op het conto komt van chef d’equipe Els Eijling, trainer Jan Berendijk, begeleiding en grooms.



Nederland is twee wereldtitels in de paardensport rijker. Jacques “Flying Dutchman” Poppen uit het Groningse Froombosch behaalde met de Friese merrie Nienke fan de Garelanden de gouden medaille op het Wereldkampioenschap Para- Equestrian mennen in het Duitse Greven-Bockholt. Het Nederlandse team, gevormd door Poppen, Liske van Someren (Nijverdal) en Adriaan Struijk (Hellendoorn), bleek eveneens de beste en verwees Amerika en Duitsland naar plaats twee en drie.